Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  55,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Serie de autor - Al. Ticlea

Anul apariției: 2014

Nr. pagini: 574 pagini

ISBN: 9786066733052

Categorii: Jurisprudenta, Drept

Descriere

Raspunderea disciplinara reprezinta o institutie juridica importanta a dreptului muncii. Atat Legea-cadru nr. 53/2003 (Codul muncii), cat si alte acte normative speciale (de exemplu, Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici) acorda atentia cuvenita (prin norme juridice distincte) acestei forme de raspundere.
Calitatea de angajat (de salariat sau functionar public etc.), presupune o serie de obligatii, printre care se numara si cea de a respecta disciplina muncii [art. 39 alin. (2) lit. b) din Codul muncii; art. 43-45 din Legea nr. 188/1999].

Raspunderea disciplinara – forma a raspunderii juridice – intervine in situatia in care angajatul savarseste, cu vinovatie, o abatere disciplinara, adica o fapta ilicita, constand in nerespectarea sarcinilor de serviciu, incalcarea ordinii si disciplinei la locul de munca.

In lucrarea de fata avem in vedere raspunderea disciplinara a angajatilor (salariatilor, functionarilor publici, inclusiv cu statut special, militarilor, judecatorilor si procurorilor), adica a personalului care presteaza munci subordonate. In acest sens, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011 angajatul este „persoana fizica, parte a unui contract individual de munca ori raport de serviciu, care presteaza munca pentru si sub autoritatea unui angajator si beneficiaza de drepturile prevazute de lege, precum si de prevederile contractelor sau acordurilor colective de munca aplicabile” [art. 1 lit. g)].

Angajatorul este, in temeiul aceluiasi act normativ, „persoana fizica sau juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca ori raport de serviciu” [art. 1 lit. e)].
In practica angajatorilor sunt numeroase situatiile in care intervine raspunderea disciplinara. Totodata, pe rolul instantelor judecatoresti sunt inregistrate frecvent contestatii impotriva sanctiunilor disciplinare.
Este motivul pentru care am pasit la elaborarea prezentei lucrari, cu dorinta de a pune la dispozitia celor interesati un instrument util de studiu si de lucru.


Comandă online Raspunderea disciplinara - Teorie si jurisprudenta la 55,00 lei scrisă de Alexandru Ticlea, tiparită la editura Universul Juridic face parte din colecția Serie de autor - Al. Ticlea. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Raspunderea disciplinara - Teorie si jurisprudenta nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.