Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): Gabriel Chifu
Editura: Polirom
Colecția: Fiction Ltd
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 368 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734644827
Categorii: Literatura romana, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura romaneasca
Marele Premiu al Festivalului National de Literatura, FestLit Cluj 2014
Nominalizare la Premiul Cartea Anului 2014, acordat de revista Romania literara
Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, editia 2015, secţiunea „Proza” (carte retrasa din competitie)
Aflind intr-un tirziu ca parintii sai nu fusesera adevaratii parinti, ci il infiasera imediat dupa nastere, un psihiatru reputat incearca sa dezlege misterul venirii sale pe lume, apelind la un prieten scriitor si ziarist, Valentin Dumnea, pe care-l roaga sa intreprinda cercetari. Acesta ajunge si nu ajunge la adevarul cautat, dar ajunge la un personaj straniu, un profesor centenar, despre care s-ar putea spune ca e stapinul povestii: al povestii despre mama copilului si despre posibilul sau tata – acesta ar putea fi oricare dintre doi fosti colegi de scoala, cu care tinara avusese legaturi amoroase, amindoi tineri sclipitori, dar diametral opusi, un inger si un demon. Povestea fiului care-si cauta tatal e doar un pretext pentru marea poveste, despre o epoca istorica dramatica (evenimentele se deruleaza intre anii 1940 si 2012), cu tragediile aduse de al doilea Razboi Mondial, de venirea rusilor si mai ales de ororile din inchisorile comuniste. Ca o noua Seherezada, timp de zece zile, profesorul centenar, martor, personaj si povestitor, adauga cite un fragment din poveste, pina o intregeste, asa cum ar adauga cite o margica, pe sirag, pina e gata margeanul. Mergind in sens invers cronologic, Punct si de la capat este o carte emotionanta despre durere, despre distrugerea facuta de mina omului, despre onoarea patata si nimicnicia adusa de oportunismul fara limite.
„Aceasta carte, Punct si de la capat, cum s-ar cuveni sa fie citita? Simplificind, e povestioara unui fiu care isi cauta tatal? Sau, mai larg, e reconstituirea unor trasee umane diverse, intr-o paleta care se vrea cuprinzatoare, de la angelic pina la demonic, si intr-o istorie care nu a fost deloc ingaduitoare cu aceia pe care i-a prins inlauntrul sau? E o mica epopee a secolului XX romanesc, un secol incarcat de negativitate si de irationalitate? E o noua poveste a lumii, depanata altfel? Si e, totodata, o poveste a povestii, a acelei povesti care trece de la unii la altii, schimbindu-ne vietile si dind timpului alt inteles, alta curgere? Poate ca da, dupa cum poate exista si alte chei pentru lectura. Ca autor, as tine sa marturisesc aici o anumita nazuinta, care, implinita, masoara precis reusita in proza: sa descrii verosimil situatii pe care nu le-ai trait si personaje in pielea carora n-ai fost niciodata. Desi pare simplu, gasesc ca e o proba fascinanta si suprema pentru un prozator.” (Gabriel Chifu)
„E vorba despre un roman exceptional, care merita un destin pe masura. Are toate datele: o supratema originala («duhul povestirii» si cum intra si iese el din istorie); un subiect tot asa (istoria traita de doua personaje metafizic complementare, ingerul si demonul, cu o soarta deopotriva tragica de la un punct inainte, caci istoria cu pricina nu mai alege); o compozitie neasteptata, a (d)racului (care sugereaza si ea, in felul ei, mersul de-a-ndaratelea al istoriei). In plus, un numar de scene greu de uitat, de exemplu, cele in care trupul si sufletul se afla in dificultatea de a exista in aceeasi piele si incheie un armistitiu, ca sa-si ingaduie unul celuilalt sa supravietuiasca. Probabil lucrul cel mai important este ca personajul asa-zicind pozitiv, Octavian, este mai pregnant psihologic decit cel asa-zicind negativ, Damian. De obicei, lucrurile stau pe dos chiar si la cei mai mari. Are diavolul sarmul lui, ce sa-i faci! Faptul ca gratia (da, gratia!) lui Octavian, angelismul lui, «idiotenia» lui dostoievskiana, capacitatea de a se abstrage dintr-o realitate cumplita, de a-si cruta sufletul, facindu-l la nevoie sa iasa din trup, biruieste raul lui Damian mi se pare demn de relevat, ca o raritate.” (Nicolae Manolescu)
„Gabriel Chifu a scris o carte anti-proustiana: nu exploreaza timpul si evenimentele continute de el, ci deruleaza intimplarile dinspre prezent spre trecut, in speranta descoperirii esentei ultime. Filosofii si misticii i-au spus logos, personajul lui Gabriel Chifu ii spune duhul povestirii. Autorul ne face martorii unei incercari disperate de a anula temporalitatea si memoria, pentru a permite, in felul acesta, sansa unui al doilea inceput. O misiune aproape imposibila: ca si cum ai reintroduce in recipientul unde statuse prizonier de secole duhul stapinitor al vietii si al mortii. Citind aceasta carte, veti descoperi cu uimire ca, prin alchimia literaturii, ireversibilul devine reversibil.” (Mircea Mihaies)
„Ar fi gresit sa citim Punct si de la capat ca pe un rechizitoriu al ultimei jumatati de secol. Nu contest ca romanul are o dimensiune morala. Numai ca, limitindu-ne la aceasta dimensiune, riscam sa pierdem din vedere un sir intreg de reusite de ordin tehnic (de la efectele de montaj cinematografic la istoriile contrafactuale) si chiar sensul inalt al acestei carti extraordinare: anume ca povestea (care are, ca in Halima, un duh al ei) poate umple golurile documentare, poate explica inexplicabilul, poate da contur biografiilor amorfe si, in sfirsit, poate salva destine.” (Cosmin Ciotlos)
Comandă online Punct și de la capat la 9,99 lei scrisă de Gabriel Chifu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Fiction Ltd. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Punct și de la capat nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Gabriel Chifu este in chip implacabil un analist moral, in ochii lui personajele traind prin principiul lor de combustie etica. Pentru Gabriel Chifu, substanta interioara a unui personaj e mai importanta decit situatiile in care el ajunge, de aceea in carte intilnim framintari, rascoliri si mutilari spirituale, dar mai putin fizionomii, portrete sau gesturi aparte. Personajele sint esente etice fara aparente accidentale.(...) Punct si de la capat este un roman de analiza psihologica, in care tribulatiile dau carne interioara personajelor. Scris excelent, romanul este un model de prelucrare literara a ororilor din regimul comunist.
Romanul unor vocatii care se coc tirziu, al lucrurilor care, vorba lui Leonardo, au nevoie de multa truda ca sa para ca s-au intimplat de la sine, Punct si de la capat, o stafeta a binelui, tot atit cit a raului, e reusita neindoielnica a unui prozator pentru care talentul nu face cit cumpanirea, cit stiinta de a alege si de a lasa deoparte. Asa ca nu ne scufunda in discutii despre morala, in drame de constiinta, in examene de minuit, in stilul anilor ’60, ci pur si simplu ne arata, cu un invidiabil simt al firescului, cum se face si se reface un destin. Doua, trei, toate. In imagini, nu in filosofii. In revelatii simple, omenesti, cuprinzatoare si zguduitoare. Mai puternice, in autenticitatea lor de adevar trait, decit orice experiment al istoriei.
Avem in Punct si de la capat un roman exceptional prin autenticitatea tematicii si prin inteligenta si subtilitatea narativa. Un roman care pune punct, intr-un anume sens, unei modalitati prozastice – romanul politic –, pe care proza postmoderna a optzecistilor o scosese din prim-plan, fara insa sa-i dinamiteze (din cauza contextului politic complicat al anilor ’80 si a cenzurii) premisele. Gabriel Chifu, prin schimbarea de perspectiva pe care o aduce, prin largirea orizontului istoric si prin rasturnarea poeticii de gen, inchide un capitol si, totodata, deschide unul nou in istoria romanului romanesc contemporan. Si, totodata, ne face sa reflectam intens la modele, valori, evenimente, decizii. La tot ceea ce sintem pe cale sa pierdem, din cauza ca mereu il alegem, intre trup si spirit, pe „fratele porc”, cum spunea acelasi Noica.
Punct si de la capat, tom de aproximativ 360 de pagini, nu se abate de la modalitatile de constructie din romanele anterioare, mizind pe aceeasi incursiune in istoria contemporana. Totodata, romanul e remarcabil prin dezinvoltura cu care trateaza probleme fundamentale, dar si prin infiltrarea dimensiunii morale. La nivel compozitional, se poate distinge organicitatea sa, in ciuda faptului ca, la o prima vedere, lucrurile par sa fie contrare. Punct si de la capat este, intr-adevar, o fresca a atrocitatilor petrecute in timpul comunismului, insa capitolul introductiv, In cautarea povestii, subliniaza faptul ca romanul are in subsidiar, fara doar si poate, o supratema a povestii, devenind un metaroman, prin problematizarea infaptuirii actului scriitoricesc. Astfel, sintem partasi la o poveste-Ouroboros care se incheaga pe masura ce se deconstruieste, ideea de ciclicitate fiind indusa inca din titlu. (...) E cert ca lucrurile nu pot sta altfel nici in cazul autorului biografic, Gabriel Chifu, care „ajunge si el limanul“, caci, mixind cite putin din toate (calm, teroare, ironie, umor), Punct si de la capat devine un roman memorabil, transpunind o poveste traita, ce ofera varii piste de analiza.
Punct si de la capat este un roman puternic, cu sens adinc, pedagogic si soteriologic totodata. Din el, un tinar cititor ar putea invata ceva istorie si ar putea capata o directie. As putea sa spun citeva vorbe si despre reusita literara, indiscutabila, dar cind o carte este atit de bine inchegata, aceasta ramine in plan secund, miza sa morala trecind in prim-plan. Astfel, Punct si de la capat (si, de fapt, literatura) apare ca o arma in lupta cu cotidianul, oferind argumente pentru ca lucrurile sa se petreaca altfel.
Unde se odihnesc vulturii
Eminescu
Gabriel Chifu
235 pagini
An: 1987
Valul si stanca - Roman
Scrisul Romanesc
Gabriel Chifu
302 pagini
An: 1989
Maratonul Invinsilor (Addenda la o nuvela de Kafka)
Cartea Romaneasca
Gabriel Chifu
300 pagini
An: 1997
Realul eruptiv
Eminescu
Gabriel Chifu
78 pagini
An: 1979
Ploaia de trei sute de zile
Cartea Romaneasca Educational
Gabriel Chifu
9789732331668
416 pagini
An: 2017
Oameni si umbre, glasuri, taceri
Polirom
Alexandru George
973-681-215-4
568 pagini
An: 2003
Act gratuit. Nuvele
Polirom
Nicolae Breban
9789734680917
480 pagini
An: 2020
Pâlpâiri
Polirom
Dan Lungu
9789734676156
264 pagini
An: 2018
Cartea numerilor
Polirom
Florina Ilis
9789734676675
576 pagini
An: 2018
Vremea Mînzului Sec
Polirom
Cristian Tudor Popescu
9789734677153
216 pagini
An: 2019
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Acel Martie
Stefan
Olivia Odăianu
9789731183343
206 pagini
An: 2022
Două ţări insulare, euro-mediteraneene, Republica Cipru, Republica Malta
Rovimed Publishers
Doru Ciucescu
9786060890027
206 pagini
An: 2022
Cvartetul Voces - destinul excelenţei
Junimea
Dan Prelipceanu, Dan Prelipcean
9789733725565
188 pagini
An: 2022
Cum mi-am mâncat masca
Paralela 45
Jan Cornelius
9789734736379
320 pagini
An: 2022
Negru pe alb - Scrisori la un prieten
Minerva
Constantin Negruzzi
166 pagini
An: 1976
Dimineata de August - Culegere literara
Casa Regionala a Creatiei Populare Galati
118 pagini
An: 1964
Dintre sute de catarge
Consiliul National Al Organizatiei Pionierilor
128 pagini
An: 1969
Lanturi, Volumul I
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Ion Pas
540 pagini
An: 1956
Scrieri - Emil Botta, 2 (Vineri 1971)
Minerva
Emil Botta
391 pagini
An: 1980
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022