Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 16,30 LEI
Autor(i): Isaac Asimov
Editura: Teora
Nr. pagini: 408 pagini
Categorii: Science-Fiction, Science-Fiction & Fantasy
"Primul Imperiu Galactic se prabusea.
El decazuse continuu si se destramase in decursul secolelor, insa un singur om intelesese acest proces: Hari Seldon, ultimul mare savant al Primului Imperiu, care dusese la perfectiune psihoistoria - stiinta care transpune comportamentul uman in ecuatii matematice.
Luata individual, fiinta umana se comporta in mod imprevizibil, insa reactiile multimilor, constatase Seldon, puteau fi tratate statistic. Cu cat este mai mare multimea, cu atat rezultatele obtinute devin mai precise. Iar Seldon lucrase cu mase de oameni care cuprindeau intreaga populatie a milioanelor de lumi locuite ale Galaxiei.
Ecuatiile lui Seldon demonstrau ca Imperiul avea sa se prabuseasca de la sine si ca trebuia sa se scurga treizeci de mii de ani de mizerie si suferinta umana pana la nasterea din ruine a unui Al Doilea Imperiu. ......
In acest scop, Seldon a intemeiat doua colonii pe care le-a populat cu oameni de stiinta si pe care le-a botezat "Fundatii", plasandu-le in mod deliberat la "capetele opuse ale Galaxiei". Prima Fundatie, care s-a concentrat asupra stiintelor exacte, s-a nascut sub reflectoarele orbitoare ale publicitatii. Existenta celei de-a Doua Fundatii, o lume a oamenilor de stiinta din domeniul psihoistoric si mental, a ramas invaluita in tacere si mister.
Istoria primelor patru secole ale Interregnului este relatata in Trilogia Fundatiei. Prima Fundatie (cunoscuta indeobste sub numele mai simplu de "Fundatie", intrucat existenta celeilalte era necunoscuta tuturor), a inceput ca o marunta comunitate pierduta in pustietatea Periferiei Exterioare a Galaxiei.
Ea se confrunta periodic cu crize in cadrul carora se acumulau variabilele introduse de actiunea umana si de tendintele sociale si economice ale vremii. Fundatia era libera sa actioneze numai pe o anumita cale si, cand proceda astfel, in fata ei se deschidea o noua perspectiva de dezvoltare. Totul fusese planuit de Hari Seldon, care murise demult.
Gratie superioritatii ei stiintifice, Prima Fundatie a cucerit planetele barbarizate care o inconjurau. I-a infruntat si infrant pe anarhicii lorzi razboinici care se separasera de Imperiul muribund. Ea a luptat chiar si cu ramasitele Imperiului, aflat sub domnia ultimului imparat puternic si a celui din urma general imperial capabil, si a invins.
Totul lasa impresia ca "Planul Seldon" se desfasoara fara obstacole si impasuri si ca nimic nu putea impiedica intemeierea celui de-al Doilea Imperiu la momentul stabilit.
Dar psihoistoria este o stiinta statistica. Intotdeauna exista probabilitatea ca un element sa functioneze gresit si, intr-adevar, asa s-a si intamplat: a intervenit ceva ce Hari Seldon nu ar fi putut anticipa. A aparut de niciunde un barbat numit Catarul, inzestrat cu puteri mentale pe care Galaxia nu le poseda. Capabil sa controleze emotiile si sa conditioneze sentimentele si comportamentul oamenilor, el reusea sa-i transforme in servitori devotati chiar si pe cei mai indarjiti dusmani ai sai. Armatele nu puteau si nici nu voiau sa lupte impotriva lui. Prima Fundatie s-a prabusit si Planul Seldon parea total compromis.
Mai ramasese ascunsa in mister cea de-a Doua Fundatie, care fusese luata prin surprindere de neasteptata aparitie a Catarului. Ea a pregatit cu rabdare un contraatac, bucurandu-se de avantajul ca pozitia ei in spatiu nu era cunoscuta. Catarul a cautat-o in scopul de a desavarsi cucerirea intregii Galaxii. Cei care ramasesera credinciosi Primei Fundatii au cautat cea de-a Doua Fundatie pentru a obtine sprijin.
Nici Catarul, nici acestia din urma n-au reusit s-o gaseasca. La inceput, interventia unei femei, Bayta Darell, a zadarnicit planurile Catarului, oferind astfel un ragaz suficient celei de-a Doua Fundatii pentru a-si organiza riposta si pentru a-l indeparta pe Catar pe vecie. Cu timpul, cea de-a Doua Fundatie a pregatit repunerea in drepturi depline a "Planului Seldon".
Dar, intr-un fel, valul ce ascundea cea de-a Doua Fundatie fusese sfasiat. Prima Fundatie avea cunostinta de existenta celei de-a Doua si nu-si dorea un viitor in care sa fie controlata de mentalisti. Prima Fundatie beneficia de superioritatea fortei fizice, in timp ce a Doua Fundatie se gasea in imposibilitatea de a actiona, nu numai din pricina ca era mai slaba, ci si pentru ca avea in fata o dubla sarcina: trebuia sa stavileasca expansiunea Primei Fundatii si, in acelasi timp, sa-si recastige anonimatul.
Cea de-a Doua Fundatie a reusit sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina sub conducerea celui mai mare "Prim Orator", Preem Palver. Primei Fundatii i s-a permis sa-si inchipuie ca invinsese cea de-a Doua Fundatie, dobandind astfel o putere din ce in ce mai mare in Galaxie, dar fiind complet nestiutoare ca cea de-a Doua Fundatie inca mai exista.
Ne aflam la patru sute nouazeci si opt de ani de la nasterea Primei Fundatii. Ea a ajuns la apogeul puterii, insa exista un om ce nu se lasa inselat de aparente..."
Comandă online Marginea fundatiei la 16,30 lei scrisă de Isaac Asimov, tiparită la editura Teora cu un număr de 408 pagini. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Marginea fundatiei nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Sfârșitul eternității
Art
Isaac Asimov
9786069000823
264 pagini
An: 2021
Lupi si mere stricate
Pavcon
Pompilian Tofilescu
204 pagini
An: 2019
Catedrala lingurilor
Pavcon
Pompilian Tofilescu
182 pagini
An: 2021
Suflete mecanice
TransPres
Constantin Cublesan
124 pagini
An: 1992
Povestiri Stiintifico-Fantastice, Nr. 310/1967 - Ochiul de Mort. Alambai sau Arcanele Artei
Revista Stiinta si Tehnica
Adrian Rogoz, Oscar Lemnaru
32 pagini
An: 1967
Viitorul? Atentie!
Tineretului
224 pagini
An: 1968
Lupi si mere stricate
Pavcon
Pompilian Tofilescu
204 pagini
An: 2019
Catedrala lingurilor
Pavcon
Pompilian Tofilescu
182 pagini
An: 2021
Intilnire cu Hebe
Albatros
Ovidiu Surianu
170 pagini
An: 1972
Suflete mecanice
TransPres
Constantin Cublesan
124 pagini
An: 1992
Lumii ii Spuneau Padure
Mondial
Ursula K. Le Guin
9739625827
144 pagini
An: 1993