Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  37,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): , , ,

Editura:

Colecția: Dictionare

Anul apariției: 2002

Nr. pagini: 624 pagini

ISBN: 973-8358-39-6

Categorii: Dicționare și ghiduri

Descriere

Dicţionarul limbii române pentru elevi (DREV) reprezintă rodul efortului colectiv al profesorilor si al cercetătorilor lexicografi. Scopul pe care si l-a propus lucrarea a fost acela de a contribui în mod eficient la corecta asimilare de către elevi a cuvintelor, sensurilor şi expresiilor "dificile" cu care aceştia operează în procesul intensiv de acumulare a cunoştinţelor, într-o perioadă hotârîtoare pentru formarea lor ca vorbitori competenţi ai limbii române.
Pentru întocmirea inventarului de cuvinte, sensuri şi expresii al unui asemenea dicţionar de tip special, autorii au pornit de la izvoarele fundamentale cu care elevii (si profesorii lor) vin în contact nemijlocit si permanent: manualele şcolare. Au fost parcurse, analizate si excerptate toate manualele curente aparţinînd şcolii generale şi învăţămîntului liceal. Dicţionarul de faţă oglindeşte, aşadar, dificultăţile lexicale din aceste manuale, fiind, în esenţă, un glosar al acestor dificultăţi.
Pentru definitivarea inventarului lexical au avut loc discuţii în colectivul de lucru şi s-au făcut unele teste printre elevi. Criteriile de selecţie aplicate au fost, prin forţa lucrurilor, flexibile, în raport cu nivelul manualelor şcolare: mai largi pentru terminologia din manualele adresate elevilor mici şi mijlocii, mai restrictive pentru aceea din manualele învâţâmîntului liceal. în condiţiile revoluţiei ştiinţifice, tehnologice şi tehnice contemporane, oglindită reprezentativ în manualele şcolare, ponderea cea mai mare în inventarul dicţionarului o au neologismele cu conţinut ştiinţific, tehnologic si tehnic, îndeosebi din domeniul chimiei, fizicii, matematicii şi ştiinţelor naturii. Un număr relativ mare de termeni livreşti, populari, regionali, arhaici si cu valoare figurată au fost selectaţi din manualele de limba şi literatura română, cu precădere din textele beletristice cuprinse în ele. Mai puţin reprezentate sînt, în inventarul lexical al acestui dicţionar, muzica, desenul si educaţia fizică, pentru care izvoarele însele rămîn încă deficitare. Cuvintele, sensurile şi expresiile comune ale limbii române apar consemnate în dicţionarul de faţă numai în mod cu totul excepţional, atunci cînd contribuie la lămurirea unor sensuri speciale dezvoltate pe baza lor şi folosite în manualele şcolare.
Deoarece lucrarea nu putea depăşi spaţiul tipografic ce-i fusese acordat, autorii s-au văzut nevoiţi să opereze, pe materialul iniţial elaborat, o selecţie suplimentară a materialului lexical. Au fost eliminaţi, cu acest prilej, o serie de termeni aparţinînd aceleiaşi familii lexicale, menţinîndu-se numai cuvîn-tul-bazâ al ei, cel care reprezintă mai bine noţiunea sau este mai frecvent folosit în disciplina respectivă; s-a renunţat la numeroase îmbinări de cuvinte al căror sens global poate fi dedus din analiza elementelor componente; de asemenea, la o serie de cuvinte şi de sensuri aparţinînd unor realităţi istorice perimate ori unor spaţii geografice străine; au fost contopite sub o definiţie unică sensuri foarte înrudite, pentru a se reduce, astfel, volumul explicaţiei unor cuvinte etc.
O problemă fundamentală pe care a ridicat-o Dicţionarul limbii române pentru elevi (DREV) a fost aceea a definiţiei. într-o operă lexicografică explicativă destinată unui public în curs de formare intelectuală, definiţia reprezintă cheia de boltă care poate asigura însuşirea corectă a conţinutului cuvintelor "dificile" folosite în manuale. Dar exemplaritatea ştiinţifică a explicaţiilor nu este, singură, suficientă în acest tip de dicţionar; autorii s-au străduit ca definiţiile date să îmbrace formulări cît mai larg accesibile, care să poată fi însuşite cu uşurinţă de beneficiarii lucrării. în aceste condiţii,


Comandă online DREV / Dictionarul limbii romane pentru elevi la 37,90 lei scrisă de Vasile Bobancu , Silvia Colfescu , Mircea Badulescu , Elena s. a. Ispas, tiparită la editura Litera face parte din colecția Dictionare. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul DREV / Dictionarul limbii romane pentru elevi nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.