Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,90 LEI
Autor(i): Mark Twain
Editura: Litera
Colecția: Biblioteca Scolarului
Anul apariției: 2005
Nr. pagini: 384 pagini
ISBN: 9736752879
Categorii: Beletristică și critică, Bibliografie scolara, Învățamânt - Educație
"Îşi au şi cărţile destinul lor", spune un vechi dicton latinesc. Unele îmbătrânesc repede, altele rămân "veşnic tinere", sau în orice caz înfruntă cu succes examenul timpului. Aventurile lui Huckleberry Finn îşi încântă de aproape un secol cititorii de toate vârstele, fără să dea semne de îmbătrânire. Dimpotrivă, judecând după numeroasele ei ediţii publicate în Statele Unite şi în diferite ţări ale lumii, capodopera lui Mark Twain cunoaşte, în zilele noastre, o popularitate fără precedent, însoţită de un prestigiu din ce în ce mai mare în rândurile specialiştilor. Scriitori cu renume, ca poetul englez T. S. Eliot sau ca romancierii americani Faulkner şi Hemingway, i-au adus elogiile cele mai vibrante. Faulkner, de pildă, socotea că Aventurile lui Huckleberry Finn ar putea fi, după "Moby Dick" a lui Melville, "cea mai mare carte din literatura americană", iar Hemingway afirmă, şi mai categoric, că "e cea mai bună carte pe care-am avut-o vreodată".
Să vedem, însă, ce le spunea Mark Twain "băieţilor şi fetelor cu sufletul curat", cărora li se adresa în bună măsură, deşi viza un public mult mai larg. în primul rând, le spunea că, într-o societate strâmb alcătuită, ca aceea existentă în sudul Statelor Unite înainte de Războiul Civil din 1861-1865, un băieţandru ca Huckleberry Finn, deşi lipsit de educaţie şi de "maniere bune", avea mai multă omenie decât adulţii mai mult sau mai puţin cultivaţi, întâlniţi de el în târguşorul St. Peter-sburg şi în alte orăşele de pe malurile fluviului Mississippi. Această omenie iese la iveală mai ales în atitudinea lui Huck faţă de negrul fugar Jim, pe care-l ajută să scape de sclavie ori de câte ori are prilejul. La început (vezi capitolul VIII), vagabondul Huck îi făgăduieşte lui
în legătură cu stilul Aventurilor lui Huckleberry Finn trebuie spus de asemenea că el reprezintă, în literatura americană, un caz aproape unic, de adecvare desăvârşită a "mesajului" la mijloacele de expresie menite să-l comunice. În prefaţa la o ediţie a cărţii lui Twain, publicată în 1950, T. S. Eliot mărturisea: "Lectura repetată a cărţii nu face decât să-ţi confirme şi să-ţi adâncească admiraţia pentru consistenţa şi perfecta adecvare a stilului. Acesta e un stil care, la epoca respectivă, constituia - atât în Anglia, cât şi în America - o inovaţie, o nouă descoperire în cadrul limbii engleze".
Stilul Aventurilor lui Huckleberry Finn ne cucereşte în primul rând prin naturaleţea şi savoarea felului de a vorbi al personajului principal. Faptul că Huck îşi povesteşte păţaniile într-un limbaj propriu vârstei şi mentalităţii sale contribuie în mare măsură la sentimentul de autenticitate pe care-1 încearcă cititorul de orice vârstă la lectura cărţii. Felul de a vorbi al lui Huck implică un fel particular de a vedea lumea, cu o prospeţime care-şi are temeiul în contactul acestui vagabond cu natura. Dar nu numai Huck, ci şi celelalte personaje se exprimă firesc, autorul caracterizându-le şi prin mijlocirea limbajului, într-o notă explicativă pusă la începutul romanului, Twain precizează că a folosit "un număr de dialecte", şi anume: "dialectul negrilor din Missouri, forma extremă a dialectului vorbit de pădurenii din sud-vest, dialectul obişnuit vorbit în "districtul Pike", precum şi patru variante modificate ale acestui din urmă dialect". El adaugă că nu a folosit la întâmplare aceste dialecte, ci "printr-un mare efort şi fiind călăuzit şi ajutat de o familiarizare personală cu toate aceste forme de vorbire".
Evident, în traducere, o parte din farmecul felului de a vorbi al personajelor se pierde, oricât ne-am fi străduit să găsim echivalenţe româneşti; bunăoară limbajului lui Jim nici nu i se pot găsi, cred, asemenea echivalenţe.
Dar chiar şi pierzându-şi, prin trecerea într-o altă limbă, o parte din calităţile originalului, Aventurile lui Huckleberry Finn îşi păstrează valoarea şi farmecul - valoarea de cronică a vieţii sociale, politice şi culturale a Americii de dinaintea Războiului Civil, şi farmecul unei cărţi scrise în limba şi din perspectiva copilăriei.
Petre SOLOMON
Am pornit tiptil spre marginea grădinii văduvei, pe o potecă pierdută printre copaci, aplecându-ne ca să nu ne lovim cu capul de crengi. Tocmai când treceam prin faţa bucătăriei, m-am împiedicat de o rădăcină şi am căzut cu zgomot. Ne-am ghemuit la pământ, ţinându-ne răsuflarea. Jim, negrul cel mare al domnişoarei Watson, şedea în pragul bucătăriei - îl vedeam bine, fiindcă în spatele lui pâlpâia o lumină. S-a ridicat şi, întinzându-şi gâtul, a ascultat cam un minut; apoi a strigat:
- Cine-acolo?
A mai tras puţin cu urechea, apoi a pornit tiptil şi s-a oprit chiar alături de noi. Mai c-am fi putut să-l atingem cu mâna. Am stat aşa nu ştiu câte minute, fără să zicem nici "pis", şi pe deasupra mai eram şi lipiţi unul de altul. Mă apucase o mâncărime undeva, pe la gleznă, dar nu-ndrăzneam să mă scarpin. Pe urmă a început să mă mănânce urechea, apoi spinarea, tocmai între umeri. Simţeam că mor dacă nu mă scarpin. De-atunci am băgat de seamă de multe ori că dacă te afli într-o societate simandicoasă sau la vreo înmormântare - sau dacă te duci la culcare când nu ţi-e somn - vasăzică dacă te afli într-un loc unde nu se cuvine să te scarpini, taman atunci te-apucă mâncărimea într-o mie de locuri deodată.
După un timp, Jim spuse:
- Hei, cine-acolo? Unde eşti? Să-mi sară ochii dacă n-am auzit ceva. Aha, ştie Jim ce-i de făcut, şede aici, pân-aude iar zgomotu.
Comandă online Aventurile lui Huckleberry Finn la 9,90 lei scrisă de Mark Twain, tiparită la editura Litera face parte din colecția Biblioteca Scolarului. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Aventurile lui Huckleberry Finn nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Un yankeu la curtea regelui Arthur
Licorna
Mark Twain
346 pagini
An: 1990
Tom Sawyer in strainatate
Herra
Mark Twain
128 pagini
An: 2007
Print si cersetor, Editia a V-a
Tineretului
Mark Twain
214 pagini
An: 1967
Sub cerul liber
Sport-Turism
Mark Twain
350 pagini
An: 1985
Wilson Zevzecul
Arthur
Mark Twain
9789738890978
347 pagini
An: 2008
Pagini Alese (Barbu Stefanescu Delavrancea)
Regis
Barbu Stefanescu Delavrancea
215 pagini
Calatoriile lui Gulliver
Tineretului
Jonathan Swift
314 pagini
An: 1956
Poezii - George Cosbuc
Tineretului
George Cosbuc
177 pagini
An: 1966
De luat in ghiozdan
Regia Autonoma Monitorul Oficial
127 pagini
An: 2001
Minunatele ispravi ale lui Tartarin din Tarascon
Ion Creanga
Alphonse Daudet
366 pagini
An: 1970
Pentru Europa. Integrarea Romaniei. Aspecte ideologice si culturale
Polirom
Adrian Marino
224 pagini
An: 1995
James Bond Moonraker
Universala
Ian Fleming
254 pagini
An: 2010
Vraja interzisa
Alcris
Patricia Wilson
205 pagini
An: 1996
Si stelele plang...
Alcris
Sara Craven
150 pagini
An: 1998
Sa lasam dragostea deoparte
Alcris
Lindsay Armstrong
198 pagini
An: 1995
Elemente de Analiza Matematica (Versiune preliminara a capitolelor I-V)
Universitatea din Bucuresti
Ion Colojoara
272 pagini
An: 1974
Equations Integrales de la Theorie de L'Elasticite (Parton, Perline)
MIR
V. Parton, P. Perline
323 pagini
An: 1983
Caiet de Informare Matematica Nr. 2, Volumul II/1973
Bucuresti
Centrul de Informare si Documentare al Invatamintului
220 pagini
An: 1973
Caiet de Informare Matematica Nr. 3, Volumul II/1973
Bucuresti
Caius Iacob, Centrul de Informare si Documentare al Invatamintului
220 pagini
An: 1973
Lucrarile Seminarului itinerant de ecuatii functionale, aproximare si convexietate, Timisoara 1980
Timisoara
319 pagini
An: 1980