Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 50,00 LEI
Autor(i): Pricope Ferdinand , Battes Klaus , Stoica Ionut
Editura: Rovimed Publishers
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 153 pagini
ISBN: 9786065272491
Categorii: Stiinta / Tehnica, Carte nefolosită, Agricultura
Acvacultura reprezintă astăzi speranţa omenirii pentru acoperirea nevoii de hrană, în condiţiile în care populaţia planetei creşte continuu, iar suprafeţele pe care ar putea să se obţină produse alimentare sunt din ce în ce mai mici.
C u p r i n s
Introducere | 5 |
1. Importanţa şi particularităţile acvaculturii | 6 |
1.1. Scurt istoric al acvaculturii | 8 |
1.2. Situaţia actuală în acvacultură şi pescuit | 8 |
1.3. Particularităţi ale mediului acvatic şi riscuri în acvacultură | 17 |
1.4 Obiective şi constrângeri în acvacultură | 19 |
1.5. Criterii de selectare a speciilor crescute în acvacultură | 20 |
2. Acvacultura nevertebratelor | 21 |
2.1. Culturi de organisme zooplanctonice | 21 |
2.1.1. Culturi de infuzori | 22 |
2.1.2. Cultura unor rotifere marine | 23 |
2.1.3. Cultura unor rotifere dulcicole | 23 |
2.1.4. Cultura unor crustacee planctonice | 24 |
2.2. Culturi de viermi | 25 |
2.3. Cultura unor crustacee comestibile | 26 |
2.3.1. Cultura astacidelor | 27 |
2.3.2. Creşterea homarilor | 30 |
2.3.3. Creşterea crevetelor | 31 |
2.4. Culturi de moluşte | 33 |
3. Noţiuni de ecofiziologia peştilor | 40 |
3.1. Acţiunea factorilor limitativi asupra creşterii peştilor | 40 |
3.1.1. Factorii fizico-chimici ai apei | 41 |
3.1.1.1. Temperatura ca factor limitativ | 41 |
3.1.1.2. Oxigenul ca factor limitativ | 44 |
3.1.1.3. Alţi factori fizico-chimici | 46 |
3.1.2. Factorii nutriţionali | 48 |
3.1.3. Bolile ca factori limitativi | 50 |
3.1.4. Factorii tehnologici | 51 |
3.1.5. Stresul în creşterea dirijată a peştilor | 52 |
3.2. Nutriţia peştilor | 57 |
3.2.1. Anatomia şi fiziologia aparatului digestiv la peşti | 57 |
3.2.1.1. Anatomia şi fiziologia aparatului digestiv la salmonide | 57 |
3.2.1.2. Anatomia şi fiziologia aparatului digestiv la ciprinide | 59 |
3.2.2. Cerinţele nutriţionale ale peştilor | 61 |
3.2.2.1. Necesarul de energie pentru peşti | 61 |
3.2.2.2. Necesarul de principii alimentare | 62 |
3.2.2.2.1. Necesarul de proteine | 62 |
3.2.2.2.2. Necesarul de lipide | 64 |
3.2.2.2.3. Necesarul de glucide | 65 |
3.2.2.3. Necesarul de substanţe minerale | 66 |
3.2.2.4. Necesarul de vitamine | 67 |
3.2.3. Hrana suplimentară a peştilor | 70 |
3.2.3.1. Materii prime furajere | 70 |
3.2.3.2. Furaje concentrate pentru peşti | 71 |
3.2.3.2.1. Furaje concentrate pentru salmonide | 72 |
3.2.3.2.2. Furaje concentrate pentru ciprinide | 72 |
3.2.3.3. Hrănirea peştilor în creşterea intensivă | 73 |
3.2.3.3.1. Hrănirea salmonidelor | 73 |
3.2.3.3.2. Hrănirea ciprinidelor | 75 |
3.3. Reproducerea peştilor | 76 |
3.3.1. Noţiuni de ecofiziologia reproducerii | 76 |
3.3.2. Reproducerea artificială a peştilor | 87 |
3.3.2.1. Reproducerea artificială a ciprinidelor | 88 |
3.3.2.2. Reproducerea artificială a salmonidelor | 90 |
3.3.3. Crioconservarea elementelor seminale la peşti | 92 |
3.3.3.1. Tehnica conservării materialului seminal | 93 |
3.3.3.2. Crioconservarea elementelor seminale la salmonide | 94 |
4. Sisteme de creştere a peştilor în acvacultură | 97 |
4.1. Creşterea extensivă a peştilor | 98 |
4.2. Creşterea intensivă a peştilor | 98 |
4.2.1. Creşterea în iazuri şi heleşteie | 100 |
4.2.1.1. Particularităţi ale producţiei biologice din iazuri | 100 |
4.2.1.2. Controlul factorilor abiotici | 101 |
4.2.1.3. Creşterea peştilor în monocultură şi în policultură | 102 |
4.3. Creşterea superintensivă a peştilor | 103 |
4.3.1. Sisteme superintensive deschise | 103 |
4.3.1.1. Creşterea în viviere flotabile a peştilor | 104 |
4.3.1.1.1. Creşterea în viviere flotabile în ape dulci | 105 |
4.3.1.1.1.1. Tipuri de viviere flotabile | 108 |
4.3.1.1.1.2. Hrănirea peştilor crescuţi în viviere | 111 |
4.3.1.1.2. Creşterea în viviere flotabile în ape marine | 112 |
4.3.2. Sisteme superintensive închise | 113 |
4.3.2.1. Creştere în sisteme cu recircularea şi recondiţionarea apei | 114 |
4.4. Acvacultura integrată | 115 |
4.5. Sistemul sea-ranching | 116 |
5. Analiza creşterii şi supravieţuirii materialului piscicol | 117 |
5.1. Determinarea ritmului de creştere a peştilor şi a supravieţuirii | 117 |
5.1.1. Determinarea parametrilor biometrici | 117 |
5.1.2. Calcularea unor indici şi coeficienţi biometrici | 120 |
5.1.3. Calcularea unor coeficienţi de creştere şi supravieţuire | 120 |
5.2. Aprecierea gradului de valorificare a hranei | 121 |
5.3. Aprecierea stării de îngrăşare a peştilor | 122 |
5.4. Determinarea raportului dintre sexe | 123 |
5.5. Determinarea vârstei peştilor | 125 |
5.5.1. Determinarea vârstei după solzi | 125 |
5.5.2. Determinarea vârstei după otolite | 127 |
5.5.3. Determinarea vârstei după alte structuri osoase | 128 |
5.6. Determinarea productivităţii piscicole | 129 |
6. Glosar | 134 |
Bibliografie selectivă | 149 |
Comandă online Bazele biologice ale acvaculturii la 50,00 lei scrisă de Pricope Ferdinand , Battes Klaus , Stoica Ionut, tiparită la editura Rovimed Publishers în anul 2013. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Bazele biologice ale acvaculturii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Tăierea blândă la pomi, arbuşti şi viţa-de-vie : ghid foto de buzunar
MAST
Alain Pontoppidan
9786066491679
96 pagini
An: 2024
Legumele, pomii si vita-de-vie. Boli si daunatori: manifestari, retete de tratament si calendar de aplicare
MAST
Florin Mateescu
9786066491280
348 pagini
An: 2021
Am cumparat primele gaini. Ghidul ingrijirii lor in propria ograda.
MAST
Max Albrand
9786066491433
96 pagini
An: 2022
Cartea vinurilor. Schimbă-ți felul în care gândești despre vin
Paralela 45
Matthew Jukes, JUKES Matthew, Carmen Chirculescu
9789734734269
320 pagini
An: 2021
Gradinaritul bio pentru incepatori. Teorie si practica
MAST
9786066490504
128 pagini
An: 2015
Inteligenţa artificială azi : o perspectivă a dreptului, a drepturilor omului, a eticii şi nu numai
Universul Juridic
prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, drd. Ovidiu-Roland Predescu, Ovidiu Predescu
9786063914638
330 pagini
An: 2024
Traseul sinuos al Inteligenţei Artificiale către maturitate - Vol. 1 (Set of:AIVol. 1)
Pro Universitaria
Catalin Vrabie
9786062618513
156 pagini
An: 2024
Tăierea blândă la pomi, arbuşti şi viţa-de-vie : ghid foto de buzunar
MAST
Alain Pontoppidan
9786066491679
96 pagini
An: 2024
De ce E=mc2 ? : (Şi de ce e important s-o ştim?)
Humanitas
Iulian Comanescu, Brian Cox, Brian Cox şi Jeff Forshaw, Jeff Forshaw
9789735081393
232 pagini
An: 2023
Anaximandru din Milet sau naşterea gândirii ştiinţifice
Humanitas
Carlo Rovelli
9789735073824
182 pagini
An: 2023
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024