Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  14,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): ,

Editura:

Colecția: Studii de gen / Politica si politologie / Sociologie

Anul apariției: 2002

Nr. pagini: 272 pagini

ISBN: 973-681-130-1

Categorii: Istorie

Descriere

"Cititoarele si cititorii sceptici ne pot acuza de o selectie tendentios-negativa si de pretentii de constientizare de gen avant la lettre. Ne asumam ca orice interpretare se face printr-o grila de lectura. Nu am urmarit sa relevam deliberat cat de vadit sau ascuns sexisti au fost promotorii barbati ai ideilor politice romanesti. Si, in raport cu vremea lor, sunt departe de a fi fost «toti o apa si un pamant». Am vrut sa intelegem cum functiona genul in gandirea politica romaneasca, in limitele de care s-au ocupat autorii si autoarele studiilor din acest volum. Dominanta relatiei simbolice «mama - fiu» in ideologiile romanesti (si simetrica: «tata - fiu» in relatia stat - individ) este graitoare pentru configurarea relatiilor barbati - femei ca relatii asimetrice, lipsite de parteneriat (ca si a relatiilor stat - individ). Protectia (barbateasca) si grija (femeiasca) sunt relatii necesare intr-o societate, dar nu sunt suficiente pentru democratie, pentru autonomie personala, competitie si autoafirmare. Adica, pentru ceea ce se intelege prin fundamentele modernitatii. Si cred ca trebuie sa intelegem cat de mult conteaza patriarhalismul in relatiile de gen in ratarile modernizarilor romanesti, atunci, ca si acum." (Mihaela Miroiu)
Cuprins

Dimensiuni ale patriarhatului in gindirea liberala romaneasca intre 1948 si Al Doilea Razboi Mondial • Conservatorii romani: intre patriarhism si constructia statului modern • Miscarea eugenista si rolurile de gen • Femeia in gindirea nationalista romaneasca: patriarhalismul indiferentei • Constantin Dobrogeanu-Gherea si Lucretiu Patrascanu - intre patriarhalismul conformist al traditiei autohtone si strapungerile doctrinare emancipatoare


Comandă online Patriarhat si emancipare in istoria gindirii politice romanesti la 14,90 lei scrisă de Mihaela Miroiu , Maria Bucur, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Studii de gen / Politica si politologie / Sociologie. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Patriarhat si emancipare in istoria gindirii politice romanesti nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.