Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Shane O'Mara
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2019
Nr. pagini: 264 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734680269
Categorii: Psihologie, Carte nefolosită
Traducere de Anacaona Mîndrilă-Sonetto
Cînd ne gîndim la ceea ce ne defineşte ca oameni, trecem de multe ori cu vederea o caracteristică esenţială, şi anume mersul biped. Este capacitatea care ne-a permis să părăsim Africa şi să ne răspîndim în toată lumea, de la îndepărtaţii gheţari din Alaska pînă în deşerturile toride din Australia. Însă mersul biped ne oferă avantaje mai numeroase şi mai diverse decît am fi tentaţi să credem la o primă privire. Cartea lui Shane O’Mara este povestea captivantă a evoluţiei noastre, de la dezvoltarea şi mecanica mersului pînă la mersul în oraşe aglomerate şi surprinzătoarele relaţii care există între mers şi sănătatea mintală, creativitate sau coeziunea socială.
„Convingătoare şi fascinantă, Elogiul mersului este condimentată cu de toate, de la poeţi din secolul al XIX-lea pînă la experimente moderne cu subiecţi care joacă jocuri video în scanere RMN.” (The Sunday Times)
„Mersul ne face mai sănătoşi, mai fericiţi şi mai deştepţi. Shane O’Mara ştie acest lucru – nu doar din experienţă personală, ci şi din date concrete obiective.” (The Guardian)
„Elogiul mersului oferă un antidot pentru numeroasele suferinţe care se pot acumula din cauza stilului nostru de viaţă modern caracterizat de sedentarism.” (Simple Things)
„Fascinant… O’Mara demonstrează că mersul este strîns legat de corp, de creier şi, în definitiv, de existenţa noastră ca specie.” (The Times)
Comandă online Elogiul mersului scrisă de Shane O'Mara, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Elogiul mersului nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cartea lui Shane O’Mara ne face să aruncăm însă o privire în fondul problemei – rămas pînă acum nechestionat. Altfel spus, nimeni nu s-a întrebat de ce îi este omului atît de greu să stea locului. (…) Mersul este, după O’Mara, strîns legat de creier şi de dezvoltarea creierului. Exemplul adus este elocvent: ascidia – o vietate marină simplă are, în stare larvară, un mic creier, o măduvă a spinării şi un ochi necesare pentru a-şi procura hrana; de îndată ce trece, în stadiul adult, la poziţia sesilă, ascidia îşi devorează creierul, măduva şi ochiul, nemaiavînd nevoie de ele, căci se transformă într-un stomac de sine stătător, care ingurgitează ce-i vine în preajmă; la polul opus, anumite specii de meduză urmează un parcurs invers, trecînd de la o stare sesilă, în stadiu larvar, la una mobilă, în stadiu adult, dezvoltînd pe cale de consecinţă o reţea complicată de nervi care le permite să-şi urmărească şi să-şi prindă prada. Toată lumea vie confirmă teza lui O’Mara: cu cît o fiinţă este mai inteligentă, cu atît mersul, deplasarea şi imboldul spre mişcare sînt mai pronunţate.
Elogiul mersului mi se pare cît se poate de acătării. Sîntem oameni, zice irlandezul, fiindcă mergem biped și am avea, din cauza asta, un orizont mai larg decît dacă am merge în patru labe. Cangurii, care au adoptat și ei bipeditatea, ne întrec însă la performanțele deplasării: și la viteză, și la rezistență. Doar că această adaptare nu i-a făcut mult mai inteligenți decît alte marsupiale. Tehnic, după cum au constatat oamenii de știință, dacă oamenii ar merge și azi în patru labe, ar avea performanțe superioare mersului biped. Deci, paradoxal, mersul omului pe două picioare n-a făcut altceva decît să-i creeze probleme suplimentare de adaptare. Doar că, mergînd pe labele din spate, am descoperit că putem face, în același timp, diverse alte chestii cu labele din față, ceea ce însă au descoperit și cangurii, care se bat cu labele eliberate de operațiunile mersului. (…) Așa că Elogiul mersului merită citit și ca un mesaj al speranței că ne vom putea folosi din nou mersul și din pura plăcere a plimbării, fără să ne întrebe Poliția, ca pe infractori, ce căutăm pe stradă.
Că mersul pe jos este un proces uimitor, nicidecum banal și că lipsa lui ne afectează în mod surprinzător numeroase zone ale existenței, ne-o demonstrează convingător Shane O’Mara, concluziile experimentelor pe care ni le prezintă în carte dezvăluind implicații ale mersului care nu ne-ar fi trecut prin cap. Nu degeaba în Grecia antică învățarea se făcea în timpul plimbărilor, iar Nitzsche afirma că numai ideile la care ajungi în urma unei plimbări au valoare. Dintre toate formele de mișcare pe care le poate face omul, mersul pe jos este din punctul de vedere al lui Shane O’Mara cea mai bună alegere pe care o putem face. Pe cît de simplu și la îndemînă, pe atît de profunde și complexe se dovedesc urmările sale, mersul făcîndu-ne nu doar mai sănătoși și mai relaxați, ci și mai deștepți și creativi, căci mersul furnizează o cantitate imensă de informații continue pentru sistemele de cartografiere și navigare ale creierului, iar aceste sisteme se îmbogățesc și se consolidează reciproc.
Elogiul mersului (…) constituie o abordare științifică a unui surprinzător proces aflat la baza evoluției omului: mersul pe jos. Mai exact, volumul ne demonstrează ce se întîmplă în creierul nostru atunci cînd mergem. (…) Privit din perspectiva creierului, mersul în cadru natural limpezește mintea, ne ajută să găsim soluții la problemele cu care ne confruntăm, sporește producția de idei, ne duce într-un spațiu al gîndirii mai clare, modifică nu doar felul în care percepem lumea, dar și felul în care ne raportăm la timp, ne schimbă calitatea interacțiunilor sociale, ne îmbunătățește starea sufletească și prin plăcerea ce rezultă din odihnă după un efort fizic prelungit sau prin plăcerea de a merge alături de un alt om cu care te sincronizezi. Entuziasmul lui O’Mara pentru mers este molipsitor, iar pledoaria sa pentru plimbare are toate șansele să schimbe hărțile activităților noastre cotidiene și, odată cu ele, harta propriei lumi.
Beneficiile mersului, cum mergem (mecanismele), mersul prin metropolă, mersul ca balsam pentru corp și creier, mersul creativ & mersul social sînt cîteva dintre temele pe care le abordează O’Mara aici. Apărută în 2019 în UK, cartea pare să fie cu atît mai relevantă în vara lui 2020, după cîteva luni de izolare, în care mersul a lipsit din viața multora dintre noi. Dar, așa cum reiese și din acest volum, mersul nu e doar o formă de libertate, ci și o soluție la îndemînă pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși.
Psihologia individuala a lui Alfred Adler. O selectie a scrierilor sale prezentata intr-o maniera sistematica
Espresso
Heinz L. Ansbacher, Rowena R. Ansbacher
516 pagini
An: 2017
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Capcanele dependenţei afective : cum să devii un adult echilibrat şi fericit
Philobia
Geneviève Krebs, Ana-Maria Grigoras
9786069707913
184 pagini
An: 2024
Menopauza
Bookzone
dr. Davina McCall, dr. Naomi Potter, Davina Mccall, Naomi Porter
9786303052137
384 pagini
An: 2024
Rezilienţa emoţională a copiilor : ghid practic pentru cultivarea rezilienţei emoţionale la copiii şi ad
For You
Juliette Ttofa
9786066396264
160 pagini
An: 2024
Adevăruri şi mituri despre sănătatea mentală
Trei
Hal Arkowitz şi Scott O. Lilienfeld, Scott O. Lilienfeld, Hal Arkowitz, Daniela Andronache
9786064021960
432 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024