Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 27,95 LEI
Autor(i): Ioan-Florin Florescu
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2017
Nr. pagini: 240 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734667055
Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
„Cînd or să-mi se termine toate poveştile personale, cînd n-o să mai am niciun fel de «inspiraţie», probabil că o să mă aşez la masă şi o să scriu simplu, fără să adaug, să interpretez sau să comentez ceva, un roman despre viaţa fratelui Padre: de la excepţionala sa coborîre din tren la Pojorîta, la venirea în Iaşi, la cariera lui de ziarist pentru Monitorul, la cea de preot navetist, la cea de redactor la Polirom, la cea de cercetător ştiinţific al Universităţii «Cuza» din Iaşi şi pînă azi, cînd am aflat întîmplător pe net că este preot misionar în Scoţia (plus că Dumnezeu ştie ce-o să se mai întîmple pînă voi scrie eu romanul). Am o mie de poveşti cu el, pe care – cu rare excepţii, deşi în ultima vreme nu ne-am văzut decît de două ori pe an – le spun aproape zilnic apropiaţilor mei. Dincolo de frăţia noastră, l-am considerat mereu un fel de samurai al creştinismului ortodox, alternînd perioadele de luptă cu cele de zen…” (Florin Lăzărescu)
„Circulă pe internet un schimb de scrisori între un parlamentar care reprezintă o parte a diasporei românilor şi un român plecat de acasă şi stabilit, cu toată familia, în Scoţia. La prima vedere îţi vine să spui că aşa ceva nu există, că şi scrisorile, şi autorii lor sunt rodul unei ficţiuni care, desigur, exprimă o anumită realitate, tristă, dar ficţiune. Ei bine, nu. Există şi parlamentarul, şi românul plecat de-acasă, şi scrisorile lor. (...) Românul de pretutindeni care-i răspunde senatorului Viorel Badea este preotul ortodox Ioan-Florin Florescu. Scrisoarea preotului Florescu din Scoţia este aspră cu populismul şi demagogia celor care au inventat ziua românilor de pretutindeni din raţiuni politicianiste.” (Neculai Constantin Munteanu)
Comandă online Jurnal scoţian la 27,95 lei scrisă de Ioan-Florin Florescu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Jurnal scoţian nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Ce am descoperit la Ioan-Florin Florescu? Pe de o parte, așa cum ziceam și mai sus, un excepțional talent de povestitor, avînd o foarte bună observație a micilor evenimente, acțiuni și personaje pe care ți le oferă viața în fiecare zi (mi-a adus aminte de cărțile și rubricile culturale ale lui Florin Lăzărescu, foarte bun observator și povestitor la rîndul său). Micile fapte și întîlniri se transformă în povestiri scurte, dar pline de efect, fie că vorbim despre joburile pe care le-a practicat în Scoția (a fost șofer la un restaurant indian, taximetrist ocazional fără acte), de oamenii pe care i-a întîlnit ca parte a vocației sale de preot sau de amintiri din viața din țară, departe acum. Cred că doar dacă un cititor ar fi răuvoitor sau rău intenționat, ar putea să îi displacă acest volum. Sînt texte simple, venite din inimă și, indiferent dacă ești ateu, agnostic sau credincios practicant, ar trebui să ți se pară umane și digerabile, oricîte întrebări ar stîrni sau diferențe față de propriile convingeri.
Pentru mine, cartea lui Ioan-Florin Florescu a fost realmente o întîlnire fericită. Am zăbovit îndelung între paginile ei, deşi textele se parcurg nesăţios. Pot fi citite oriunde se deschide pagina, dar simţi instinctiv că e bine să le însoţeşti ritmic. E un alt fel de „roman”, în care nonficţiunea îşi creează propriul personaj, aflat în permanentă mişcare. Nu veţi citi un jurnal propriu-zis, nici măcar mărturii ale unui autoexilat, ci pur şi simplu însemnările unui intelectual creştin care-şi poartă cu sine, ca o capsulă magică, propria lume. Rădăcinile.
O surprinzătoare călătorie – în parte reală, în parte imaginară – printr-o Scoție de care nu știm mai nimic ne oferă un autor român. Un povestitor pursînge, din tagma lui Calistrat Hogaș sau a lui Ion Codru-Drăgușanu, care străbate, uimit, lumea cu pasul. Nici înscenările erudit‑analitice din (mai ales!) Convorbirile economice ale lui Ion Ghica nu sînt departe. Un om povestește ceea ce trăiește. File de jurnal, observații de privitor atent, dotat şi cu o ureche fină de ascultător al celor din preajmă, slujitor al lui Dumnezeu, printre altele (şi nu în ultimul rînd). [...] Am citit cu mare bucurie aceste mici proze cu tîlcul la urmă, unde, în puzderia de situații mai mult sau mai puțin ortodoxe, sînt implicați nu doar români și scoțieni, dar și numeroase creaturi ale lui Dumnezeu, cetățeni ai lumii ajunși pe meleagurile unde kilt-ul face diferența. Găsim românași peste tot, în nordul peninsulei britanice, în insule, chiar și în Islanda. Realmente un bun scriitor acest Ioan‑Florin Florescu, care-și trăiește destinul de slujitor al lui Dumnezeu cu seninătate, bucurie, smerenie și dragoste de viață. Merită a fi consemnat ce scrie acest om, care a plecat din România de lehamite (știu și eu ce înseamnă starea asta) și care a căutat o țară unde să regăsească așezarea firească a lucrurilor.
Jurnal atipic, volumul lui Ioan Florin Florescu nu e tocmai un jurnal şi nu e tocmai scoţian. Primo, e numele unui blog unde apar textele autorului de după plecarea lui în Scoţia, în 2011. Secundo, blogul cuprinde pe lîngă relatări despre viaţa în Scoţia şi gînduri, amintiri despre şi din România. Pendulînd între prezent şi trecut, între Scoţia şi România, Jurnalul scoţian trasează coordonatele unui dublu spaţial şi temporal. (...) Deşi divers stilistic şi tematic, Jurnalul scoţian confirmă faptul că apariţia editorială a acestor texte apărute într-o primă instanţă în mediul online nu este deloc una întîmplătoare. De fapt, tocmai această diversitate face din jurnalul atipic al lui Ioan-Florin Florescu un volum reuşit.
Peste ani, plecat la mii de kilometri de locurile natale, Ioan-Florin Florescu arde distanțele, privind printr-o lupă a amintirilor, cu ajutorul căreia mărește și micșorează, după cum îi stă bine unui povestitor cu har. Uneori, cînd anumite explicații se dovedesc inutile, el face apel la un feeling pe care, creștin fiind, îl știi acolo, deși e imposibil de formulat: „Credința nu este nici rațională, nici irațională. Nu e nimic de cercetat în ea sub acest aspect, așa cum nici o cercetare științifică nu te duce la concluzia că iubești pe cineva sau că îți place Bach. Acesta este domeniul unor încredințări de care dispune un alt fel de cunoaștere”. Astfel, fiecare text, mai întîi expus public pe blog, arată ca un semn, un rest de ceva, o piatră ori, ca în Hänsel și Gretel, o firimitură menită să-l ajute pe preot într-o eventuală reconstrucție a propriului trecut. O (re)cunoaștere a propriului sine, în raport cu deciziile și reacțiile sale, care par cele ale unui „samurai al creștinismului ortodox”, după cum îl caracterizează bunul său prieten, scriitorul Florin Lăzărescu.
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024