Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 39,95 LEI
Autor(i): Alin Ciupala
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2017
Nr. pagini: 392 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734665778
Categorii: Istorie, Carte nefolosită
Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase în Bucureşti, marcînd practic eşecul campaniei militare române începute la 27 august. Capitala fusese părăsită de autorităţi încă de la sfîrşitul lunii noiembrie, valul de refugiaţi în Moldova fiind întîmpinat de o populaţie locală îngrijorată. Cartea lui Alin Ciupală prezintă implicarea României în desfăşurarea Marelui Război din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile în susţinerea efortului de război al ţării. Sînt trecute în revistă acţiunile desfăşurate de numeroase perso-nalităţi feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Ştirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare şi conducătoare ale unor societăţi implicate în organizarea spitalelor de campanie şi a trenurilor sanitare, înfiinţarea de grădiniţe de copii, orfelinate, cantine sau în găsirea unor soluţii pentru uşurarea vieţii prizonierilor români din lagărele din străinătate şi a răniţilor din spitale. Un loc aparte îi este rezervat reginei Maria, care încă din perioada neutralităţii României a iniţiat pregătirea unei baze de sprijinire a efortului de război din punct de vedere medical şi logistic, fiind unul dintre cei mai activi susţinători (prin acţiuni publice sau în cadrul familiei regale) ai intrării ţării în război ală-turi de puterile Antantei. Autorul prezintă şi aspecte legate de viaţa socială a femeilor din perioada respectivă, arătînd cum activitatea desfăşurată de ele în timpul Primului Război Mondial a determinat modificarea statutului lor în societatea epocii.
„În lung alai, femei şi copii ne cară sus proiectile şi focoase lucitoare, întorcîndu-se la vale cu tuburile trase şi înnegrite [...]. Nici nu-şi dau seama că îndeplinesc vreun lucru deosebit, vreo faptă vitejească. Cum se duceau seara la fîntînă, cu doniţele pe umeri, tot astfel ne aduc şi acum hrana gurilor flămînde de oţel [...]. Ca o nouă friză a Panateneelor, şirul lor ridică, deasupra slăbiciunilor trecătoare şi a şovăielilor omeneşti, întruchiparea Patriei veşnice, săpată în trupuri şi în suflete, în ţărînă şi în văzduh, mai trainic decît chiar în stînca slăvită a Acropolei.” (Gh.I. Brătianu)
„Într-o zi în spital s-a produs o mare vînzoleală. Venise în vizită Regina Maria. A mers din salon în salon iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare rănit în parte. După un sistem al ei, avea în mîna stîngă o hîrtie cît o carte poştală pe care notase detalii despre fiecare – dacă era căsătorit, dacă soţia sa era în Moldova sau în Muntenia sau dacă avea copii. Rămîneau toţi uimiţi că le ştia numele şi uneori avea şi veşti de la familiile lor.” (Dan Dimăncescu)
Comandă online Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial la 39,95 lei scrisă de Alin Ciupala, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Inițial, planurile mele erau foarte ambițioase. Am început cercetarea undeva în primăvara anului 2009, mă gîndeam ca pînă la începutul anului 2013 să închei documentarea, în timpul anului 2013 să redactez cartea și să deschid așa, apoteotic, manifestările legate de celebrarea Primului Război Mondial, în 2014, publicînd această lucrare. Numai că destul de repede mi-am dat seama că nu va fi posibil, pentru că fiecare fond de arhivă descoperit în legătură cu acest subiect mă ducea către alte fonduri de arhivă, fiecare lucrare memorialistică mă trimitea la altele și tot așa, cercetarea s-a prelungit. Din cauza lipsei timpului, redactarea cărții s-a realizat în vara lui 2015 și 2016, și iată că acum a putut fi publicată. Evident că lucrarea aceasta nu epuizează subiectul, am și spus-o în concluziile cărții, nu fac altceva decît să deschid un șantier de lucru și m-aș bucura ca alți cercetători să urmeze calea deschisă de mine; este foarte posibil ca și eu să mai public lucrări legate de acest subiect, pentru că mai am în continuare destul material adunat. Mă gîndesc chiar să public un volum de documente, pentru că sînt multe documente pe care eu le consider extrem de importante, unele sînt absolut senzaționale, legate de rolul femeii în Primul Război Mondial, și aș vrea să le ofer celor interesați în întregime, astfel încît cercetătorii mai tineri sau mai puțin tineri să le aibă la dispoziție, dacă tot le-am descoperit.
Femeile s-au raportat la război în primul rînd din punct de vedere al realizării proiectului naţional, de altfel principala cauză pentru care România intrase în luptă. Din acest punct de vedere nu a existat un interes special feminin, diferit faţă de cel masculin, dimpotrivă. Femeile şi-au însuşit acest proiect şi au înţeles să fie o parte a lui, şi-au asumat o misiune naţională, să o numim aşa, cu toate riscurile şi responsabilităţile care decurgeau de aici. Nici nu putea fi altfel. Femeile fuseseră formate, educate, pregătite, precum întreaga societate românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pentru acest moment iar cînd momentul a sosit, ele au acţionat. Meritul este fără îndoială al lor, iar implicarea concretă demonstrează aceasta. Acţiunea feminină a adus o organizare care a lipsit de multe ori la nivelul guvernului, de exemplu, şi o solidaritate care poate fi echivalată, pentru a utiliza un termen actual, cu ceea ce denumim spirit civic. Într-un cuvînt, femeile au fost şi ele acolo, chiar cu asupra de măsură, chiar dacă toată această contribuţie este acum pusă în valoare.
Există societăți feminine organizate de doamnele catolice active atît înainte, cît și după ocuparea României de forțele Puterilor Centrale. De asemenea, sursele ne vorbesc despre existența unor asociații și organizații feminine atît în interiorul comunității israelite, cît și în comunitatea armeană din România. Toate aceste puncte sînt de urmărit. Deocamdată, cel puțin, sursele pe care eu le-am identificat în acest moment nu mi-au permis să dezvolt foarte mult chestiunea în carte. Am vorbit despre existența acestor organizații și urmează ca cercetări viitoare să completeze tabloul implicării femeilor israelite, a femeilor armene în această perioadă a Războiului.
În Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, Alin Ciupală reconstituie, pornind de la mărturii, jurnale, ziarele epocii, corespondențe, cărți poștale (multe dintre acestea din colecția personală) și nu numai, o imagine complexă a vieții oamenilor din timpul războiului, prin prisma implicării femeii române în noile fenomene sociale pe care războiul le creează. Delimitîndu-se de o tradiție istoriografică ce privilegia națiunile ca actori centrali pe scena războiului, Alin Ciupală ne arată umanitatea celor implicați în război, atenți la semenii lor în suferință. Făcînd o minuțioasă muncă de arhivă, autorul cărții Bătălia lor… explorează dimensiunile unui altfel de eroism, cel al solidarității umane.
Evident, situația de pe front a fost mult mai dificilă, dramatică, lipsurile alimentare și materiale fiind completate de lipsa igienei, ceea ce a generat valuri de boli contagioase, dintre care tifosul exantematic a făcut cele mai multe victime, inclusiv prințul Mircea, cel mai mic din membrii familiei regale. Depresia era un dușman perfid, din umbră, la fel și gripa spaniolă, dar totul a fost uitat în momentul în care s-a citit Rezoluția Marii Adunări de la Alba Iulia, după care memoria colectivă a reintegrat și asimilat experiența primului război de anvergură în care a fost implicată națiunea română. Tocmai despre acest proces de asimilare și modificare a mentalului colectiv ne vorbește Alin Ciupală într-un volum de excepție, pe care merită să-l citiți pentru a înțelege mai bine mentalul colectiv al societății de astăzi.
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Exil şi rivalităţi : Principele Nicolae
Corint
Diana Mandache
9786060884835
192 pagini
An: 2024
Amintiri din vremuri tulburi : 1988-1992
Evenimentul şi Capital
Tudor Pacuraru
9786306572120
240 pagini
An: 2024
Bombardamentul din 4 aprilie 1944 : cea mai mare tragedie din istoria Bucureştilor în secolul XX
Vremea
Alexandru Arma
9786060812180
236 pagini
An: 2024
Din vremea lui Tudor Vladimirescu
Humanitas
Radu Oltean
9789735083441
160 pagini
An: 2024
Locuri şi oameni din Bucureştii de ieri
Vremea
Dan Rosca
9786060812173
236 pagini
An: 2024
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024