Disponibilitate: în 5 zile
Preț: 74,95 LEI
Produs disponibil la cerere: va fi adus în aproximativ 5 zile.Autor(i): Vladimir Nabokov
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Vladimir Nabokov"
Anul apariției: 2016
Nr. pagini: 744 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734660674
Stare: nefolosita (noua)
Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleză şi note de Veronica D. Niculescu
Scrisorile marelui scriitor către Vera, soţia sa, pentru prima oară în volum, în limba română – cronica unei poveşti de dragoste de-o viaţă.
„Pentru Nabokov proza este totul, ea este profunzimea, energia divină.” (The New York Times)
„Aceste scrisori cuprind cele mai emoţionante pasaje pe care le va scrie vreodată Nabokov, pline de viziuni cînd impresioniste, cînd extrem de detaliate asupra lumii înconjurătoare, pe care o zugrăveşte ca fiind dureros de frumoasă. Nabokov cel din acest volum e un scriitor care îşi face o misiune din a-şi convinge cititoarea să coboare de pe terasa de la ultimul etaj arătîndu-i splendoarea lumii care a încetat cumva să mai fie o sursă de încîntare.” (The Times Literary Supplement)
„Nuanţate de o imediateţe senzuală a detaliului, Scrisorile sînt mărturia extazului… Ele dezvăluie un Nabokov de o inteligenţă sclipitoare, cu un dar aparte pentru critică la obiect şi o fascinaţie pentru ceea ce se situa în afara culturii sale – fie că era vorba de autobuzele Greyhound din Massachusetts sau de metroul din New York. Acum, probabil pentru prima oară, autorul rus se iveşte limpede din umbrele biografilor săi.” (The Observer)
Comandă online Scrisori către Vera la 74,95 lei scrisă de Vladimir Nabokov, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Vladimir Nabokov". Cartea poate fi livrată în circa 5 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.
Scrisorile acopera peste peste 700 de pagini si peste 50 de ani din viata celor doi, din 1923 (prima poezie pe care Nabokov i-o scrie Verei) pina in 1976. Scrisorile scrise de Nabokov (nu sint cuprinse in volum si scrisorile Verei) ofera cititorilor nu una, ci doua povesti de iubire: iubirea lui Nabokov pentru Vera, dar si iubirea acestuia pentru literatura, cele doua neputind fi nicidecum separate. Vera i-a fost nu doar sotie, ci si cea mai atenta cititoare, omul care a sustinut, de aproape sau de departe, tot ce a insemnat munca acestuia. Nevoia de scris se intrepatrunde cu nevoia de Vera. [...] Cu siguranta, scrisorile lui Nabokov sint unele dintre cele mai frumoase din istoria literaturii, iar Vera e posibil sa fie una dintre cele mai alintate femei. Nabokov isi incepe scrisorile cu surprinzatoare dezmierdari, cu nume de alint nastrusnice: „zgrunturel”, „smocusor”, „pisoias”, „vrabiuta mea”, „tintarelule”, „tufiselule”, „sconculet”, „soareşcelemeu” „bufniţimea mea”… In plus au o colectie de jucarii, de prichindei: Spectacolut, Smocut… Poezii, desene, fotografii, rebusuri intregesc lumea nabokoviana rasfrinta in aceste scrisori care deschid multe usi nu doar catre omul Vladimir Nabokov, ci si catre cartile sale pe care cititorii le vor simti poate mai aprope sau pe care le vor (re)citi intr-o alta lumina.
O carte impresionant alcatuita de Brian Boyd, care sta in picioare langa biografia in doua volume a lui Nabokov. Numele acesta, o garantie. Volumul cu scrisori nu ar fi existat, nu in forma aceasta, fara mintea sclipitoare si dedicarea totala a lui Brian Boyd. Cine a citit cele doua volume colosale ale sale, Vladimir Nabokov: Anii rusesti si Vladimir Nabokov: Anii americani, stie in ce fel i-a fost dedicat lui Nabokov – operei, vietii. Scrisori catre Vera este, in mod limpede, un volum marca Boyd. Avem aici mult mai mult decit scrisori linga scrisori, este o imensa munca de cercetare, de pus laolalta, de scos din Arhiva „Vladimir Nabokov” de la Biblioteca Publica din New York, din arhiva Bibliotecii Congresului din Washington sau din colectii private, precum si din inregistrarile audio ale lui Boyd cu Vera citind din anumite scrisori devenite intre timp de negasit, inregistrari realizate pe cind el lucra la biografii. O echipa impresionanta a lucrat la realizarea cartii (o carte fara seaman, in care rusa si engleza convietuiesc, nu ca nicaieri, ci intocmai ca in viata lui Nabokov), iar lista de multumiri de la final ii include pe Dmitri Nabokov – care a sustinut aparitia cartii pina la moartea sa – si pe o serie de asistenti ai acestuia, pusi cu generozitate la dispozitie. Prefetele, anexele, notele, capitolele despre rebusurile si ghicitorile incluse in scrisori ocupa un spatiu amplu, aproape egal cu al scrisorilor. Alaturi de Scrisori catre Vera am petrecut, probabil, cele mai frumoase si intense opt luni dedicate traducerii unei carti. Alte citeva luni, in aceasta vara si toamna, le-am petrecut alaturi de Ada Tanasa, migalos redactor al cartii publicate la Editura Polirom, in colectia Biblioteca Polirom, coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu.
Volumul a aparut si la Polirom (2016), in traducerea romaneasca, nuantata si adnotata critic, a Veronicai D. Niculescu, asa ca ma grabesc sa-l recomand cu toata caldura si cu toata partinirea de nabokoviana declarata. Cartea are peste 700 de pagini si este alcatuita din scrisorile scrise de Vladimir Nabokov sotiei sale, Vera, intercalind citeva fotografii din arhiva familiei si un aparat critic pe masura textului pe care il insoteste. (…) Un ultim detaliu induiosator: scriindu-i despre planurile sale editoriale, Nabokov foloseste pluralul „sa trimitem”, „daca mai avem” etc. Este mai mult aici decit o reverenta conjugala, e un mic semn ca scriitorul ii recunoaste sotiei sale, constient sau nu, un statut de partener in creatie sau – mai degraba – in administrarea ei. Acest lucru m-a facut sa nu o includ pe Vera Nabokov in galeria sotiilor supravietuitoare care administreaza discretionar posteritatea artistilor. Probabil ca, lasindu-l doar pe sotul ei sa vorbeasca, Vera se explica cel mai bine pe sine. In mod cert, daca e sa ne indragostim de Vera, cel mai bine o vom face prin ochii iubitului ei.
Am avut senzatia ca un portret desenat de mintea mea – mintea cuiva care a citit romanele si poezia lui Nabokov, dar si biografiile ambilor soti – prinde viata. Se umple de culoare si incepe sa se miste, sa vorbeasca. Era cum ma asteptam; era cum nici nu ma asteptam! Pentru fiecare cititor, Scrisorile catre Vera vor dezvalui altceva despre Nabokov. Depinde ce am citit inainte. Scrisorile vor completa un portret pe care fiecare dintre noi si l-a inchipuit diferit: intr-un fel vor citi volumul cei care au devorat romanele lui Nabokov, in alt fel cei care au ramas la Lolita (si poate au pus si teribilul egal intre autor si un personaj). Eu am avut senzatia, adesea, ca-l vad pe Nabokov asa cum il banuiam; dar as fi putut oare sa-mi imaginez aceste detalii? Nici gind. „De multe ori, Scrisorile catre Vera ne infatiseaza trasaturi necunoscute ale lui Vladimir si ale Verei”, scrie Brian Boyd in prefata, iar el i-a cunoscut bine pe sotii Nabokov. In fata unei asemenea declaratii, te inclini si accepti: n-ai stiut nici cind ai avut impresia ca stii. Iata: Nabokov are 27 de ani si ii scrie in fiecare zi o scrisoare sotiei, ea fiind plecata la sanatoriu. Vera i-a lasat o mapa cu hirtie de scrisori, cu foile numerotate: ii cere sa-i scrie zilnic tot ce face, ce maninca, cu ce se imbraca, iar el se supune. Rezulta o serie de scrisori detaliate, care ocupa aproape o suta de pagini in volum. E Nabokov asa cum il banuiam, ghidus, generos, tandru, fascinat de natura si de oameni, debordind de imaginatie si de pofta de joaca – si totusi, e cum nu l-am vazut cu adevarat niciodata pina acum.
Povești și impresii personale emise din diferite colțuri ale Europei sau din SUA, pe unde l-au purtat pașii pe Nabokov. Dincolo de intensitatea și de constanța unei afecțiuni reale pentru Vera (doar în 1937 se produce o trecătoare infidelitate – cu Irina Guadanini…), avem și o sumedenie de relatări de tot felul: locuri, oameni, goana după un job, după bani, diferite întîmplări, din Europa sau din Statele Unite (unde, din 1940 pînă în 1959, Nabokov a ocupat diferite posturi în ierarhia universitară), decupaje dintr‑o realitate trăită – toate scoţînd în evidenţă spiritul de observație, imaginația, umorul și candoarea marelui Nabokov. Și iubirea lui (aproape) fără fisuri pentru Vera, mereu alături de un om sensibil, fără prea multe năbădăi, dar cu destule capricii, fasoane și fițe. Un scriitor și un intelectual rasat – a făcut totul la un nivel de excelenţă, indiferent că a jucat șah sau s-a ocupat de lepidoptere ori de literatură –, un om care s-a bucurat de viața și de cărțile lui, dincolo de exilul autoimpus, dincoace de meandrele biografiei sale de exilat rus. O dovadă în plus că se poate trăi bine merci și fără Premiul Nobel în palmares, Vera să trăiască!
Vrajitorul
Humanitas
Vladimir Nabokov
116 pagini
An: 2005
Visele insomniacului
Polirom
Vladimir Nabokov
9789734677221
232 pagini
An: 2019
Visele insomniacului
Polirom
Vladimir Nabokov
9789734677221
232 pagini
An: 2019
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024