Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Mircea Mihaies
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2016
Nr. pagini: 1016 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734663194
Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Critica literara
Conceput sub forma unui triptic, volumul e prima încercare în România de a face atît o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cît şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia. Istoria romanului urmăreşte etapele cristalizării ideii şi ale execuţiei proiectului, precum şi complicata poveste ce a urmat după tipărirea semilegală a romanului în Franţa, avatarurile în justiţia americană şi consecinţele pentru destinul cărţii. Ea arată cum Ulysses a devenit un punct de răscruce în evoluţia literaturii secolului XX şi a celui actual, indiferent că a fost vorba de formulele experimentaliste radicale ori de modalităţi de exprimare a culturii populare.
„Figura lui James Joyce se leagă în mintea mea de cîteva reprezentări grafice ori literare. De la portretul lui Stefan Zweig, la desenul-spirală al lui Brâncuşi (şi replica seacă a tatălui scriitorului: «Jim s-a schimbat mai mult decît mi-am închipuit»), de la rîndurile înfiorate ale Sylviei Beach, la fotografia din 1916, făcută în atelierul lui Alex Ehrenzweig din Zürich, la masca mortuară confiscată, într-o decizie macabră, de Carola Giedion-Welcker. Mai apropiate în timp, de propunerile grafice ale Oanei Babeţi şi de minunata interpretare vizuală a lui Devis Grebu, aflată pe coperta acestei cărţi. Iar din vara lui 2016, la Trieste, pe Canal Grande, de statuia baletînd greoi între mişcare şi repaus a unui bărbat obosit, uzat, ezitant şi derutat.
Iată-mă, aşadar, în această după-amiază a lui 14 august 2016, umăr la umăr cu sculptura lui Joyce de pe Ponte Rosso. Indicaţiile celor trei fotografi sarcastici, jucînd scena covorului roşu de la Cannes, mitraliază nemilos: «Eşti prea departe!», «Eşti în afară!», «Eşti mult în spate!». Cuvintele nu sînt descrieri spaţiale, ci judecăţi de valoare. Fiecare propoziţie e o condamnare, o notă de plată pentru îndrăzneala de a mă fi apropiat de inima – fie ea şi de bronz – a mitului. Înfrunt stoic ironiile. La urma urmelor, Joyce n-ar fi avut nimic împotrivă să-l însoţesc pînă de partea cealaltă a podului. Ba poate chiar m-ar fi privit cu acea atenţie politicoasă, încordată şi deopotrivă abstrasă, acordată de el oricărui trecător. Chiar şi unuia sortit să rămînă mereu prea departe şi prea în urmă.” (Mircea Mihăieş)
„A sosit timpul să reconectăm romanul Ulysses la viaţa de zi cu zi a oamenilor reali. Cei mai snobi dintre modernişti au recurs la tehnici dificile pentru a împiedica noile valuri literare să le confişte ideile. Joyce a presimţit că adevărata urgenţă e să-şi apere cartea şi noile valuri literare de specialiştii analfabeţi şi de elitele tehnocrate. În timp ce alţi modernişti se temeau de capetele de hidră ale mulţimii, Joyce a folosit monologul interior pentru a demonstra cît de plină de iubire, complexă şi pozitivă este mintea oamenilor obişnuiţi. Ulysses le conferă acestora tratamentul sărbătoresc ce fusese rezervat cîndva doar aristocraţilor.” (Declan Kiberd)
Comandă online Ulysses, 732. Romanul romanului scrisă de Mircea Mihaies, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Ulysses, 732. Romanul romanului nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
O reusita care o rupe cu traditia superficialitatii pline de ea in aceeasi masura in care, la vremea lui, romanul lui Joyce despartea apele. Sa recitesti Ulysses, pe care s-au asternut, inca dinainte de-a fi terminat si tiparit (pe sest, cum s-ar spune), straturi-straturi de prejudecati, interpretari, nelamuriri, snobisme si controverse si sa reusesti sa cazi la pace pentru tine, ca profesionist al literaturii, cu un monstru de cifruri si de haos care nu seamana (si n-o sa semene) cu nimic tot e foarte mare lucru. Sa te mai apuci sa si rescrii, practic, viata lumii inghesuita in preaplinul unei zile oarecare a unui om obisnuit e o dovada de temeinicie si de curaj care, in sine, merita toata admiratia. Sint preliminarii necesare care, nu ma vor lasa, pesemne, sa fac o analiza cum se cade a cartii in sine. Aproape 1000 de pagini, format mare, cu vreo zece file de bibliografie, cu o coperta, sub protectia cu portretul lui Joyce facut de Devis Grebu, ca a editiei princeps: albastra cu litere albe. Sint citeva, meschine, amanunte tehnice despre o scriere care savureaza, dincolo de orice limite, detaliile. Picanterii biografice, curiozitati editoriale, intersectii intimplatoare, sau nu, cu lumea celebritatilor care nu citesc, si totusi o fac, coincidente temporale, spatiale, simbolice, incredibile sau triviale, toate aceste cioburi pe cit de gratuite, pe atit de edificatoare isi au locul in pinza de paianjen batuta-n pietre scumpe pe care Mircea Mihaies o arunca, sa prinda sensul si sa deschida sensurile, peste Ulysses.
Cind am citit prima data romanul eram, pasamite, „semiotician”. Ca atare, m-a interesat, „scriitura”, „textul” si altele de acest fel («adica a unor semne (care) arunca in aer posibilitatile de a identifica sensul», ar spune Mihaies). El a meditat staruitor tocmai asupra sensului, a ansamblului, a fiecarui capitol, a foarte multor fraze si nu putinelor cuvinte. A deslusit ce vor sa spuna, la ce fac aluzie, cum se refera – parodic, prin rasturnare, prin aducere pe pamint ori si mai jos – la Odiseea lui Homer. Iar talentul i-a permis sa evite ca analiza, atit de amanuntita, sa devina fastidioasa. Poate prea subtil la inceputurile lui, maturitatea i-a adus lui Mihaies clarificarea scrierii, atractiva si – oricit de complicat ar fi sensul – de inteles. Rezultatul intregii intreprinderi, exceptional.
La capatul acestui fascinant capitol de istorie literara, de roman al romanului, construit perfect, plin de tensiune, cu suspansuri si desfasurari epice, cu personaje memorabile, am aflat cum a reusit Ulise-le lui Joyce, asemeni unui pol magnetic, sa absoarba atita viata, atita devotament prietenesc, atita solidaritate umana. Numele si faptele celor care l-au sustinut in toate chipurile ca sa isi duca la bun sfirsit romanul si ca sa il vada tiparit sint impresionante. De la marii Ezra Pound sau Valery Larbaud, la binefacatoarele doamne Harriet Shaw Weaver, Sylvia Beach sau Adrienne Monnier. Am descoperit astfel, cu incredere si speranta, ca niciodata parca literatura nu si-a vadit mai mult, pe toate caile posibile, enorma forta vitala, puterea de a iradia ca un astru. Iar aceasta incredere si speranta mi-au dat aripi uriase in zilele cind am strabatut cele 18 insule ale arhipelagului Ulysses. Este cel mai intins segment al cartii, de peste 500 de pagini. Un regal. Analiza si interpretare, desigur, ca la cartea teoretica, si totusi mult mai mult. Pe urmele fiecarui paragraf aproape, fara tautologii, cu o stiinta a descoaserii si reteserii pe care o cunosteam din alte carti ale sale (cele despre jurnale, despre rescriere, despre doliu sau despre Faulkner), Mircea Mihaies s-a desfasurat aici in voie. Iar ceea ce a rezultat, e un Ulise recitit de el cu devotament si migala, cu ingeniozitate si aplomb, cu gratie si forta deopotriva.
Autorul roman si-a construit ca un arhitect exegeza, facind-o completa, dar si gratioasa. Cele peste o mie de pagini (format mare) ale sale cuprind impresionant de multe informatii, dar integrate toate intr-o poveste care curge firesc. Nu are structura unei enciclopedii care trebuie doar consultata, ci a unui captivant roman critic care merita citit de la prima la ultima pagina. Aflam, din aceasta exegeza totul despre romanul Ulysses si inca ceva in plus. Intelegem cum s-a format autorul, cum a evoluat sub presiunea circumstantelor, cum a fost primita opera lui de contemporani (razboiul juridic cu autoritatile americane pe tema pretinsului caracter pornografic al romanului fiind, printre altele, o adevarata comedie neagra). Facem cunostinta cu Leopold Bloom si cu celelalte personaje, recapitulam epica static-arborescenta a celebrei naratiuni, descifram tesatura de parafrazari si parodieri ale unor autori celebri sau, dimpotriva, prea putin cunoscuti noua, intrevedem sensul ascuns ori doar posibil al unor momente epice.
Carte ce intimideaza prin alura ei masiva si prin marea de cuvinte pe care se sprijina, cartea lui Mircea Mihaies devine un atlas al modernitatii insesi. Asemeni lui Horia-Roman Patapievici in a sa introducere la Ezra Pound, Mircea Mihaies este interesat de materia care palpita sub text, de magma din care se hraneste acest demers al lui Joyce. Intre Homer si secolul XX, Joyce este o punte dificil de traversat. Acolo unde altii au privilegiat glossele ermetizante, Mircea Mihaies este atent la geneza, la context, evidentiind aceasta stranie particularitate de oglindire si de deformare a artei moderne. Joyce este personajul acestui roman al romanului, alunecind din oras in oras, dialogind cu Irlanda si cu Europa, absorbind in arhitextul sau o linie culturala pe care o retopeste pina la desfigurare. Este acesta un Joyce enigmatic care isi dezvaluie taina, un Joyce constient de geniul sau, dar obsedat de tacerea care pare sa ii inconjoare pentru o vreme opera.
Femeia în roșu (ediție de buzunar)
Polirom
Mircea Mihaies, Adriana Babeti, Mircea Nedelciu
9789734621439
504 pagini
An: 2011
Despre doliu : un an din viaţa lui Leon W.
Polirom
Mircea Mihaies
9789734694396
424 pagini
An: 2023
Atlanticul imaginar
Universităţii de Vest
Mircea Mihaies
9786303270388
426 pagini
An: 2024
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Poezia lui Mircea Ivănescu
Limes
Daniel Deleanu
9786067996173
282 pagini
An: 2022
Analysing fairy tale patterns of fantasy in J.R.R. Tolkien and J.K. Rowling
Universităţii de Vest
Iulia Calin
9789731259093
298 pagini
An: 2022
Palladium
Creator
Teofil Mihailescu
9786069382776
400 pagini
An: 2015
Literatura in context
Spandugino
Mircea Anghelescu
9786068944500
288 pagini
An: 2020
Lantul slabiciunilor comunicationale in lumea lui Caragiale si in cea de azi
Eikon
Cristian Stamatoiu
9786067117134
422 pagini
An: 2017
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Cum l-a împuşcat Iorga pe Iorga
Vremea
Toma Roman jr, Toma Roman jr.
9786060811299
216 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024