Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Robert Serban
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2016
Nr. pagini: 256 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734663101
Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Cu toţii avem amintiri mai mult sau mai puţin plăcute despre întîlniri cu oamenii în uniformă, dar cele mai frumoase poveşti despre poliţişti vin, cu siguranţă, de la scriitori. Momente comice sau de-a dreptul tragice, ieşiri ingenioase din situaţii critice sau autodenunţuri involuntare, pe toate le găsiţi în Scriitori la poliţie, o carte care reuneşte declaraţii pe proprie răspundere ale oamenilor de litere despre ciocnirile lor cu oamenii legii.
„Am auzit, de-a lungul timpului, multe poveşti născute din intersecţia scriitorilor cu oamenii legii, spuse de primii. Majoritatea cu haz. Toate cu tîlc. De ce n-ar sta o parte dintre ele într-o carte? De ce să nu aflăm noi cum relaţionează cele două categorii sociale cînd au contact una cu alta? Aşa că am invitat scriitori din generaţii diferite să dea cu subsemnatul despre întîlnirile lor cu poliţia. Sau cu miliţia. Şi au făcut-o. Nu ştiu dacă doamnele autoare şi domnii autori din această carte chiar au păţit ceea ce povestesc ori se joacă niţel cu imaginaţia. Domniile lor se jură că totul e întocmai cum scrie aici. Eu, unul, îi cred. Şi, oricum, atît timp cît există poliţie care să stabilească ce este şi ce nu este adevărat, nouă, celorlalţi, nu ne rămîne decît să stăm liniştiţi la locurile noastre. Şi să facem un lucru brav: să citim.” (Robert Şerban)Comandă online Scriitori la poliţie scrisă de Robert Serban, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Scriitori la poliţie nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Lui Robert Serban i-a venit o idee subversiv-teribila. Sa faca o antologie de povestiri despre intimplarile cu militieni si politisti ale scriitorilor romani. Citiva dintre autorii antologati sint membri ai redactiei Catavencilor sau fosti membri ai adevaratei Academii Catavencu. In afara de ei semneaza in aceasta carte povestiri memorabile autori mai mult sau mai putin cunoscuti pe piata literara. Unii cu umor, altii cu marturii care ar trebui luate in seama de Politia Romana, dar si de SRI si de Parchete, in eventualitatea ca ar vrea sa faca curatenie in rindurile lor. Din antologia asta ceva e clar, ca Politia de azi nu mai actioneaza ca Militia de pina in 1989, dar ca fostii militieni n-au uitat de puterea pe care o aveau inainte de a deveni politisti. Insa, din ceea ce am observat din partea civililor scriitori, nici ei nu par sa se fi schimbat prea tare fata de perioada in care aveau de-a face cu militienii, chiar daca azi au un curaj cind discuta cu un politist pe care nu-l aveau decit putini dintre noi cind erau interpelati de un militian.
Cind zici politie nu te gindesti neaparat la sectie, la vreo cladire cu geamuri si usi, ci la oamenii in uniforme. Apoi, e un titlu direct, percutant, ca un baston peste sale, nu are nevoie de note de subsol, de deductii, de metaliteraturizare. Iti vine si sa zimbesti, dar si sa zici: saracii de ei, taman acolo... Nu spatiul conteaza, ci cum il locuiesti, ar zice un arhitect arestat pentru malpraxis. [...] Cu ani in urma, sofer fiind, simteam politia. Pur si simplu, la volan, simteam ca trebuie sa o las mai moale ca poate-i radar, poate-i filtru, poate, poate... Si, hups, dupa curba, radarul. Dupa zebra, politaiul vigilent. E greu de crezut, dar parca aveam un detector in cap. Mi-am pierdut din pacate abilitatea asta, sint la mina partenerilor de trafic si a facutului cu farurile, cum se zice. Dar sa ma intorc la carte. Cind mi-a picat fisa ca vreau sa construiesc volumul asta si ca tema e generoasa, in secunda doi am si pus pe hirtie o lista cu scriitorii pasibili sa mearga in carte. Vreo doi au zis ca n-au avut nici o intilnire memorabila cu politia (ce oameni, iti dai seama!), iar vreo trei erau prinsi cu alte treburi literare. Dar restul de 34 au raspuns prezent!
Dar cum e oare sa fii scriitor la politie? «Am auzit, de-a lungul timpului, multe povesti nascute din intersectia scriitorilor cu oamenii legii, spuse de primii. Majoritatea cu haz. Toate cu tilc. De ce n-ar sta o parte dintre ele intr-o carte ? De ce sa nu aflam noi cum relationeaza cele doua categorii sociale cind au contact una cu alta ?», ne informeaza Robert Serban, autorul poeziilor reunite in Putin sub linie, pe care il regasim in dubla calitate, de narator si coordonator al volumului Scriitori la politie. (...) Nu va voi povesti niciuna dintre „declaratiile” lor, trebuie sa fie citite „nemestecate” de altcineva, doar asa va pot garanta un banchet copios! Asa cum nicicind nu s-ar fi putut imagina cind vine vorba de... politie. Nu pot insa sa nu va dau macar citeva indicii: de la povesti cu scoala de soferi, Nefertiti si zile de examen, la trofeul cu Gopo si stari pe Facebook, de la baiatul bun, „ghinionist de serviciu al soselelor”, la drumul spre Rai via Sibiu. Nu lipsesc nici intilnirile „pascale” cu politia, nici politicoasele invitatii la sectie, nici je-m’en-fichisme-urile à la Caraion, nici locotenentii de militie din Constanta. Completeaza lista Timisoara „dementa si nesigura” de la sfirsitul anilor ’90, niste politai, niste hipioti si doua verisoare, o tabara de literatura organizata la Babadag. Se fac, fireste, declaratii peste declaratii, mai ales la Costinesti, se iveste oricind ocazia de a intilni politisti „buni, si rai, si prosti, si absurzi, si neterminati”, se impart injuraturi „in exercitiul functiunii”.
Interesant este ca niciunul dintre autori nu este vindicativ, nici nu isi regleaza conturile cu vreun militian/politist, nici nu incearca sa puna intr-o lumina proasta pe cineva in mod gratuit, nici nu se scuza pentru ca a mers cu viteza sau pentru ca a facut ceva in afara legii, ci pur si simplu cu totii povestesc mai mult sau mai putin detasat ceea ce li s-a intimplat sau auzit. Fie ca este vorba de petreceri studentesti la camin sau pe plaja, intrerupte de mascati sau militieni care se plictisesc, fie ca este vorba despre lucruri mult mai grave, autorii nu cauta neaparat sa ofere o morala. Concluziile le trag cititorii, iar, in unele cazuri, povestitul are rolul de a face dreptate sau, chiar de a aduce un semn de respect unui politist sau institutiei in sine, asa cum e cazul halucinantei povestiri a lui Radu Vancu. Din acest volum Politia nu iese sifonata atit de rau pe cit m-as fi asteptat la inceput, ci din contra, fiindca cei mai multi politisti sint oameni capabili si seriosi, iese chiar bine. Uscaturile sint peste tot si merita sa fie scoase in fata in orice situatie.
Foarte putine dintre intilniri sint „de gradul III”, unele n-au propriu-zis nici un grad (cum sint cele in care se pierd acte/lucruri care trebuie declarate), dar e adevarat ce spune Robert Serban in prefata, si anume ca majoritatea istorioarelor au haz (mai putin textul Ioanei Nicolaie, de-a dreptul intunecat) si mai toate ascund un tilc, chiar daca nu sint spectaculoase si n-au propriu-zis suspans (precum, spre exemplu, povestirea biografica „Antrax” a lui Mircea Cartarescu din volumul Frumoasele straine). Multe dintre texte spun intimplari cu militia comunista care fie facea abuzuri, fie avea acoperite prin lege multe dintre actiuni, astazi considerate aberante: povestirea lui Radu Paraschivescu, „Ne pupam, sa traiti!”, este una dintre cele mai bune si mai comice din carte; adolescentii fata cu militienii fiind si subiectul povestirii lui Sorin Ghergut „22 august, Babadag”, militieni aparind si la Ioan T. Morar („Cu tov. Johnny la Militia din Costinesti”; de altfel, citeva intimplari, cum este si cea a Ruxandrei Cesereanu, fiind plasate pe litoral in sezonul estival), la Marcel Tolcea (cu un text fotbalistic foarte interesant) sau la Pavel Susara, al carui text, „Intilnirea de la Girbovi sau despre ultimul proces stalinist”, este si cel mai literar din volum, relatind „infierarea” unui roman de catre oamenii muncii pe la jumatatea anilor ’80 (vezi si fragmentul de mai jos).
Tu eşti Mircea?
Universităţii de Vest
coord.: Cristian Pătrăşconiu, Robert Serban, Cristian Patrasconiu
9786303270395
218 pagini
An: 2023
Electrochimie & pictura. Robert Serban in dialog cu Ciprian Radovan
Brumar
Robert Serban
9786067262179
112 pagini
An: 2021
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024