Disponibilitate: în 9 zile
Preț: 43,95 LEI
Produs disponibil la cerere: va fi adus în aproximativ 9 zile.Autor(i): Mircea Anghelescu
Editura: Polirom
Colecția: Cartea romaneasca
Anul apariției: 2015
Nr. pagini: 336 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789732331309
Stare: nefolosita (noua)
Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Critica literara
Premiul pentru Critica, Eseu si Istorie literara al Uniunii Scriitorilor din Romania, editia 2016
Lina de aur prezinta literatura romaneasca de calatorii din secolele al XIX-lea – al XX-lea, adica din faza moderna a culturii si literaturii romane. Chiar la inceputul secolului al XIX-lea, vechiul tipar al calatoriei si al jurnalului de calatorie (calatoria unei delegatii de boieri la Istanbul) se intilneste cu calatoria unui spirit modern, a lui G. Asachi, la Roma. Intre acesti doi poli geografici si mai ales culturali, intre Orient si Occident, se desfasoara istoria calatorilor romani si a literaturii care consemneaza calatoriile lor. Prezentarea acestor calatorii, ca si analiza felului in care ele sint visate, realizate si scrise, se face in cele trei parti ale cartii: pina la sfirsitul secolului al XIX-lea, cind ia nastere turismul modern; de la Odobescu si Macedonski pina la Primul Razboi Mondial, si calatoriile epocii interbelice. Impreuna cu alte evolutii din spatiul public, acest parcurs reflecta treptata cristalizare a unei identitati nationale.
„Am fost un copil si un adolescent normal si am devorat deci toata literatura de calatorii din biblioteca parintilor mei, incepind cu Jules Verne in editiile ilustrate de la Hetzel, pina la Abisinia lui Mihai Tican Rumano, pe care o am si acum. Cind am crescut, am editat textele multor scriitori calatori (Filimon, Ralet, apoi Heliade Radulescu, Dinicu Golescu s.a.), ba chiar am indraznit sa scriu si eu o asemenea carticica in 1999: Paris, oameni si locuri. Am studiat si am predat aceasta literatura, romaneasca si nu numai, incercind sa pun textele si calatoriile autorilor romani pe marea harta culturala a Europei si chiar pe aceea a lumii: mi s-a parut ca asa se vede mai clar pe ce drumuri mergeau ei. Aceasta carte este asadar un fel de concluzie a vreo patruzeci de ani de «calatorii»”. (Mircea Anghelescu)
Din cuprins:
Cum calatoresc oamenii vechi si cum calatoresc oamenii noi: Jurnalul deputatiei la Tarigrad si Gheorghe Asachi • Dinicu Golescu: calatoria ca roman utopic • Ion Heliade Radulescu: „Voiam sa vad Parisul” • Alexandru Odobescu: „Ploaia e ca un tain dumnezeiesc al Engliterii” • Ion Codru-Dragusanu: „Dorul meu e sa colind lumea si sa-mi adun esperiinta” • Emil Racovita: „In mijlocul marii plutesc muntii de gheata” • Constantin Stere: „Tarance romance care cinta la pian!” • Matila Ghyka: „Pofta mea neostoita pentru calatorii” • Mihai Tican Rumano: „M-am pomenit pe un vapor...” • Mircea Eliade: „Tarimurile de vis le voi cunoaste” • Ocolul pamintului in trei carti
Comandă online Lîna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română la 43,95 lei scrisă de Mircea Anghelescu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Cartea romaneasca. Cartea poate fi livrată în circa 9 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.
M. V.: Dinicu Golescu e unul dintre primii autori care scriu despre calatorii si are reflexul comparatiei cu ce vede in Occident… M. A.: El era un intelectual adevarat si un patriot adevarat. A facut calatoria cu scopuri pedagogice. Nu era un troglodit si nu el trebuia sa descopere progresul facut in Europa: s-a dus sa-l caute ca sa-l explice boierilor trogloditi de la noi. El tiparise carti pentru scoala, infiintase o scoala la Golesti, a adus din Transilvania cereale ca sa nu moara de foame oamenii intr-un an de seceta. Am o alta interpretare a insemnarilor sale de calatorie: le vad ca un mic roman filozofic. M. M.: Cum vi se pare azi tema calatoriei, intr-o lume globalizata? M. A.: S-a schimbat lumea, deci se schimba si literatura despre calatorii. Celebrul comparatist Mario Praz a publicat, la sfirsitul anilor ’60, un volum de comentarii culturale despre calatorii: ceea ce vezi in alta parte e un punct de plecare pentru o judecata sau o reflectie. In Europa, azi, te muti dintr-un spatiu al tau in alt spatiu al tau. Nu mai poti face o descriere, precum calatorii din secolul al XIX-lea, ci o mica incizie intr-o alta materie, dar intr-un ansamblu foarte asemanator cu al nostru. Europa a devenit un spatiu familiar.
E. I.: Recompuneti o istorie a principalelor calatorii romanesti si a cadourilor cu care calatorii s-au intors in tara. M. A.: De o istorie a calatoriilor noastre se poate vorbi doar din secolul al XIX-lea, cind se contureaza doua directii complementare, mai degraba culturale decit geografice: spre Occident, cu Dinicu Golescu, Asachi, Heliade etc., pentru a cauta un model de civilizatie, si spre Orient, cu Alecsandri, Kogalniceanu, Bolintineanu, in cautarea aventurii, a visului si a exuberantei. Si intr-o directie, si in cealalta calatorii romani isi cauta, de fapt, o identitate care se contureaza dupa mijlocul secolului, in aspiratiile populare. Spre sfirsitul secolului al XIX-lea se detaseaza calatori cu scopuri stiintifice, exploratori, iar apoi adevarati hoinari si aventurieri ca Panait Istrati, Matila Ghyka, Tican Rumano. Cadoul cel mai important cu care ei revin e numit intr-o scrisoare a lui Julius Popper, cel care a explorat Patagonia si a umplut-o de toponime romanesti: «Daca exista cineva in tara mea care nu-si iubeste plaiurile natale, sa porneasca intr-o calatorie in jurul lumii si va fi in mod sigur in cistig: va invata sa-si indrageasca patria, sa iubeasca ceea ce are».
Stilul si mobilitatea privirii autorului au, si in acest volum, forta de a tine treaza si de a dilata atentia cititorul. Scriitura vioaie, mustind de ironie comprehensiva, constituie alt punct forte, asa cum se poate remarca si in acest fragment: «Ca si alti contemporani, Sion scrie bine cind nu vrea sa faca literatura. Amintirile lui cuceresc prin senzatia de autenticitate pe care o da aceeasi franchete a comunicarii. Povestirea cade uneori intr-un sentimentalism care era in gustul epocii, dar si in natura tinarului de atunci, privit cu indulgenta dupa atitia ani, era deci si ea autentica». Mizind pe un discurs foarte bine sustinut bibliografic, dublat de acuratetea logica, de arta citatului si de raportarea critica subtila si in acelasi timp lipsita de echivoc, Lina de aur. Calatorii si calatoriile in literatura romana acopera consistent si pregnant un spatiu gol din istoria cultural-mentalitara a romanilor.
Lina de aur… poate fi privita, desigur, si ca insumare a unor preocupari mai vechi ale autorului, concretizate in editarea mai multor calatori romantici. Capacitatea de a face istoria literara atractiva, nu doar pentru specialisti, ci si pentru un public general cultivat, fara a abandona rigorile expertizei profesionale, este din ce in ce mai evidenta in ultimele volume ale profesorului Anghelescu, de la Mistifictiuni incoace: o eruditie de scoala veche, trecuta insa prin multiple filtre critice moderne si perfect racordata la noile tendinte ale istoriografiei si comparatisticii internationale. Gresesc oare vazind in pasiunea pentru cunoasterea trecutului (care – dupa expresia lui David Lowenthal – e o tara straina) o pasiune exploratorie stimulata, dupa propriile-i marturisiri, de lecturile copilaresti din Jules Verne & Co?
G. N.: Ce posibilitati intrevedeti in cercetarea de istorie literara? Ma gindesc aici, inainte de toate, la doua subiecte pe care le-ati abordat: exilul si inchisoarea. M. A.: Daca-mi este permis sa raspund la o intrebare atit de totala, as raspunde ca posibilitatile sint nelimitate, pentru ca, scriind despre literatura, scrii despre oamenii care se reflecta in texte si, in primul rind, scrii despre tine. Din fericire, nu cunoaste toata lumea alfabetul. Chiar daca n-ar fi o parte importanta a istoriei umanitatii, istoria literaturii este o ocupatie delectabila, care da mari satisfactii. In orice caz, daca mi s-ar da o a doua sansa, as face tot asta. G. N.: Are sens sa calatoresti, chiar si imaginar, daca norii de deasupra fruntii nu schimba starea de spirit? M. A.: Nu stiu, mie, in general, meteorologia imi schimba dispozitia, iar geografia si mai si. E adevarat ca, dupa ce am inceput sa calatoresc, mi-am dat seama ca a calatori in realitate si a calatori in realitatea cartilor inseamna oarecum acelasi lucru. Dar numai dupa. Deci, da, are sens. E chiar foarte important sa calatoresti, sa te asezi in alte peisaje, sa te compari cu alte geografii.
Introducere in opera lui Gr. Alexandrescu
Minerva
Mircea Anghelescu
160 pagini
An: 1973
Calatori romani in Africa
Sport-Turism
Mircea Anghelescu
340 pagini
An: 1983
Literatura in context
Spandugino
Mircea Anghelescu
9786068944500
288 pagini
An: 2020
Călători români și călătoriile lor în secolul al XIX-lea
Polirom
Mircea Anghelescu
9789734674718
350 pagini
An: 2018
Costumul negru
Cartea Romaneasca 2005-2016
Adrian Popescu
9789732330142
64 pagini
An: 2013
Nunta
Polirom
Gabriel Klimowicz
9789732331507
320 pagini
An: 2016
In doua lumi
Cartea Romaneasca 2005-2016
Viorica Raduta
9789732330029
256 pagini
An: 2013
Nascut in '58
Cartea Romaneasca 2005-2016
Adrian Alui Gheorghe
9789732330203
480 pagini
An: 2013
Apa neagra
Cartea Romaneasca 2005-2016
NICOLAE STAN, Nicolae Stan
9789732330586
336 pagini
An: 2014
Poezia lui Mircea Ivănescu
Limes
Daniel Deleanu
9786067996173
282 pagini
An: 2022
Analysing fairy tale patterns of fantasy in J.R.R. Tolkien and J.K. Rowling
Universităţii de Vest
Iulia Calin
9789731259093
298 pagini
An: 2022
Literatura in context
Spandugino
Mircea Anghelescu
9786068944500
288 pagini
An: 2020
Lantul slabiciunilor comunicationale in lumea lui Caragiale si in cea de azi
Eikon
Cristian Stamatoiu
9786067117134
422 pagini
An: 2017
Heraldice. In lumea cartilor lui Radu Ciobanu
Limes
Mioara Bahna
9786067993905
168 pagini
An: 2020
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024