Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Matila Ghyka
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 472 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734643653
Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Traducere de Georgeta Filitti
Prefata de Patrick Leigh Fermor
Autobiografia unei personalitati remarcabile a culturii romane, adevarat cosmopolit considerat de Mircea Eliade un uomo universale al Renasterii ratacit in secolul XX, Curcubeie reuneste intr-un unic volum cele doua parti publicate separat in limba franceza, Popasuri ale tineretii mele si Fericit ca Ulise... Cu un acut spirit de observatie si un umor delicat, Matila Ghyka insira povestea unei vieti pline de peripetii, surprinzind cu luciditate fenomenele sociale, politice si morale ale epocii. Cititorul va descoperi Moldova sfirsitului de secol XIX, in care autorul si-a petrecut copilaria, si numeroasele locuri in care l-au purtat carierele de ofiter de marina si, ulterior, de diplomat. Caci Matila Ghyka a calatorit din Martinica si Senegal in Persia, de la Londra in Statele Unite ale Americii, Japonia si China, atent peste tot la traditii, peisaje aparte ori chiar bucataria locala. Si, mai ales, a avut relatii de prietenie cu oameni exceptionali, precum Paul Valery, Leon-Paul Fargue, Antoine de Saint-Exupery, Paul Morand, Lucien Fabre sau Salvador Dali.
„Viata lui Matila Ghyka a insemnat o succesiune excitanta si poate contradictorie, dar de fapt – si dincolo de aparente – de incarnari armonioase ce se completau una pe alta. El aminteste, privind dojenitor amuzat in urma, ca in tinerete avusese ambitia sa devina un «om complet» al Renasterii, asemenea lui Pico della Mirandola. In ciuda rezervelor sale, a ajuns exact asa. Viata i‑a fost o succesiune de sinteze: romantic cu clasic, ortodoxie cu catolicism, matematica si poezie, geometrie si electronica, fizica si estetica, ceremonii si viata boema, reactii ereditare si liberalism dobindit, gindire intemeiata pe studiu si teze stiintifice, cu noutati, ecuatii in forma de sonete, precizia exegezei tehnice si filosofice, cu fascinatie pentru alchimia incantatorie si subconstienta a limbajului, emotie si analize, magic si ratiune, visuri si logica.” (Patrick Leigh Fermor)
Comandă online Curcubeie scrisă de Matila Ghyka, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curcubeie nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Nascut in 1881, Matila Ghyka apartine unei generatii al carei destin a fost marcat de schimbarile propuse de Carol I, dar si de intrarea intr-un nou secol. Care nu va semana defel cu secolele precedente. Viata lui Matila Ghyka este aceea a unui umanist politropic, ofiter de marina si diplomat, estetician si eseist rasat, prieten cu nume clopotitoare ale culturii europene precum Paul Valery sau Salvador Dali (ca sa dau doar doua exemple). Aceasta existenta traita sub zodia exceptionalului, povestita chiar de Matila Ghyka, ne arata ca destinele, orice s-ar intimpla, sint individuale. Redactate in frantuzeste, aceste amintiri-memorii- file de jurnal nescris au un farmec aparte. Amestecul de boiereala autentica si de intimplari picante – o vizita oficial-diplomatica in Persia pentru acordarea unei decoratii este de tot hazul –, precum si relatarile unor patanii insolite sint impregnate de o fina ironie si de mult umor. Omul nostru a stiut sa-si traiasca viata cu bucurie, ceea ce nu ar strica sa invatam si noi.
Autobiografia unei personalitati remarcabile a culturii romane, Curcubeie reuneste intr-un unic volum cele doua parti publicate separat in limba franceza, Popasuri ale tineretii mele si Fericit ca Ulise... Cu un acut spirit de observatie si un umor delicat, Matila Ghyka insira povestea unei vieti pline de peripetii, surprinzind cu luciditate fenomenele sociale, politice si morale ale epocii. Cititorul va descoperi Moldova sfirsitului de secol XIX, in care autorul si-a petrecut copilaria, si numeroasele locuri in care l-au purtat carierele de ofiter de marina si, ulterior, de diplomat. Matila Ghyka a calatorit din Martinica si Senegal in Persia, de la Londra in Statele Unite ale Americii, Japonia si China, atent peste tot la traditii, peisaje aparte ori chiar la bucataria locala. A avut relatii de prietenie cu oameni exceptionali – Paul Valery, Leon-Paul Fargue, Antoine de Saint-Exupery, Paul Morand, Lucien Fabre sau Salvador Dali.
Biografia lui Matila Ghyka este fabuloasa si fulminanta. Trece prin stagii si etape, nu se fixeaza iremediabil nici undeva nici in ceva, ci este intr-o surprinzatoare dinamica. Si-a notat cindva momentele existentei tinere, ale formarii in anii adolescentei, in ceea ce poate fi numit un jurnal, scris la douazeci de ani – Contes Marecageux (Povestiri mlastinoase). Si printr-o modalitate nu inedita, dar interesanta – a manuscrisului abandonat ani de zile, ratacit prin locuri uitate in timp, in lazi impaienjenite, dar regasit din intimplare – a fost scrisa cartea de fata. In decursul vietii sale, Matila Ghyka l-a cunoscut pe Marcel Proust, ca, de altfel, si pe Paul Valery (care i-a prefatat o carte), pe Alfred Jarry, pe Salvador Dali, pe Lucien Fabre, pe Paul Morand si pe atitia alti oameni de cultura. Curcubeie este o carte si despre aceste cunostinte si prietenii.
In aceasta asumare totala a „frumoasei epoci” sta probabil si puterea de seductie a amintirilor sale; ele infatiseaza cu mare naturalete o existenta care se identifica in toate cu o epoca stralucita si promitatoare, usuratica si dezechilibrata, incheiata printr-un esec de proportii, ale carui datorii le platim inca si astazi.
Marea surpriza pe care o ai citindu-i memoriile e ca acest uomo universale, care face haz la batrinete de dorinta sa de a sti totul, dezvaluie un povestitor cu o verva si un umor moldovenesti, dar si cu o acuitate a cuvintului care pare sa i se traga din inrudirea cu marele Ion Ghica, trecuta prin rigorile educatiei frantuzesti. Matila Ghyka e astfel nu numai unul dintre cei mai importanti memorialisti romani, dar si unul dintre acei putini care, scriind in strainatate despre tara lor, merita numele de ambasadori ai Romaniei, pe deasupra schimbarilor politice, dar care au inteles ce importanta au ele pentru destinul tarii. Veti descoperi in Matila Ghyka un portretist extraordinar al lumii romanesti de altadata, dar si un diplomat cu nas fin care se prinde incotro se indreapta treburile lumii si care sint sansele tarii sale in politica schimbatoare a marilor cancelarii. Daca vreti argumente ca Romania nu e o tara predestinata mediocritatii, cum ne imaginam azi, cititi-l pe Matila Ghyka.
Salul negru - Nuvele
Editura pentru Literatura Universala
Luigi Pirandello
532 pagini
An: 1966
Călători români și călătoriile lor în secolul al XIX-lea
Polirom
Mircea Anghelescu
9789734674718
350 pagini
An: 2018
Amintirile colonelului Lăcusteanu
Polirom
Grigore Lăcusteanu
9789734640836
320 pagini
An: 2015
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024