Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 59,95 LEI
Autor(i): Simon Sebag Montefiore
Editura: Polirom
Colecția: Historia
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 600 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734644414
Categorii: Istorie, Carte nefolosită
Traducere de Catalin Dracsineanu Devenit rapid bestseller, Stalin. Curtea tarului rosu a fost inclus de revista The Guardian in lista celor mai bune carti din 2003 si a fost desemnat Cartea de istorie a anului 2003 in cadrul British Book Awards. Cine era baiatul gruzin care a ajuns sa conduca imperiul vechilor tari? Cine juca pentru el rolul lui Göring, Himmler si Goebbels? Cum traiau familiile celor mai puternici oameni din Uniunea Sovietica? Pornind de la surse de multe ori inedite, Simon Sebag Montefiore descrie viata la „curtea imperiala” sovietica, unde liderul se distreaza jucind jocul mortal al puterii, iar printre femei si copii se amesteca zilnic asasini si fanatici. Stalin si apropiatii sai acorda imense privilegii prietenilor, maninca si beau fara masura in timpul cinelor de la Kremlin ori Kuntevosi organizeaza razboiul impotriva Germaniei, intr-o lume a tradarii, crimei si promiscuitatii in care soarta fiecaruia se poate schimba intr-o clipa. Montefiore ne ofera portretul inegalabil al unui Stalin pasionat de film, muzica si literatura, care isi iubeste familia, dar nu ezita sa-si elimine brutal adversarii. „O carte care trebuia scrisa. O extraordinara lucrare de cercetare, teribil de lucida.” (The Washington Times) „Una dintre putinele carti recente despre stalinism care vor fi citite si in viitor.” (The Guardian) Din cuprins: Acele vremuri minunate: Stalin si Nadia, 1878-1932 • Pe marginea prapastiei, 1934-1936 • Macelul: Ejov, piticul otravii, 1937-1938 • Macelul: Beria intra in scena, 1938-1939 • „Marele joc”: Hitler si Stalin, 1939-1941 • Razboiul: geniul gafelor, 1941-1942 • Razboiul: geniul triumfator, 1942-1945 • Jocul periculos al succesiunii, 1945-1949
Comandă online Stalin. Curtea țarului roșu la 59,95 lei scrisă de Simon Sebag Montefiore, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Historia. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Stalin. Curtea țarului roșu nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Acum avem la indemina o alta cercetare, ceva mai veche, din 2003, dar la fel de consistenta si de incitanta, despre un personaj care nu a pierdut nici azi interesul cercetatorilor, dar nici pe cel al marelui public, mai ales cel din Estul Europei. Stalin. Curtea tarului Rosu (Editura Polirom, 2014, cu sprijinul Institului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romi nesc, traducere din engleza de Catalin Dracsineanu) acopera nu doar viata si destinul politic al unui om cu multe pacate, dar reuseste sa explice si ce se intimpla in proximitatea unui autocrat. Cum un simplu om devine un monstru obsedat de putere, cum un om cu calitati mediocre poate decide viata si moartea a milioane de oameni. Cum temerile, neincrederea si suspiciunea devin un mod de viata. Cum viata personala si cea de familie devin secundare, cum obsesiile, fobiile si maniile sint cultivate de batalioane de lingusitori si functionari obedienti care contribuie la cultul personalitatii. Citeva fotografii sint sugestive. Afectiunea fata de o femeie sau un copil se transforma, pe nesimtite, in indiferenta si egolatrie. Titlurile subcapitolelor sint sugestive, de la „Cheflii: Stalin si Kirov” (care va fi asasinat din ordinul lui Stalin!) si pina la „Marele Joc: Hitler si Stalin” sau la cel final, „Tigrul jigarit (1949-1953)”, si relateaza in amanunt detalii putin cunoscute din viata acestui om politic. Dar si a acolitilor sai, apropiati la un moment dat, dar lichidati mai tirziu, cind nebunia ii dadea tircoale lui Stalin.
Prima carte tradusa la noi, Stalin.Curtea tarului rosu, (Polirom, Iasi, 2014) constituie ceea ce am putea numi o „istorie de curte”. Cit de bine se potriveste sintagma realitatii sovietice se poate vedea capitol cu capitol, insa curtea tarului rosu a marcat in esenta ei cel mai influent dintre totalitarisme, cel sovietic. Istoricul e preocupat de metabolismul totalitar, de dinamica puterii si mecanismele ei, dar o face detaliind asupra personajelor care alcatuiesc aceasta mare familie bolsevica. Nu cred ca exista o carte care sa ne introduca in atmosfera de familie politica mai bine decit cea a lui Montefiore. Sergo, Kirov, Buharin, Molotov, Vorosilov, Visinski, Ejov, Iagoda, Beria etc. apar in datele lor civile, in preocuparile lor cotidiene, inseparabile de politica, iubind, mincind, birfind, curteni intriganti si in acelasi timp familisti. Si mai sint si sotiile, fii si fiicele, amantele lor care fac parte din acest tesut familial impregnat incetul cu incetul de politica ca de o toxina care ucide mai lent sau mai rapid. Stalin nu este de la bun inceput „tatucul”, nici liderul maxim, inatacabil, intangibil, divinizat. El este cel care devine in mijlocul revolutionarilor bolsevici Stalin, zeul crud si insingurat. Montefiore ne prezinta un Stalin incredibil de uman, autodidact, iubitor de literatura, un cititor fervent, implacabil, dar cu rezerve de tandrete nebanuite, un sot iubitor si un parinte atent, in acelasi timp setat pe o neobosita lupta politica impotriva inamicilor reali sau doar potentiali. Totodata, istoricul lanseaza o serie de ipoteze tulburatoare, printre care si aceea ca sinuciderea sotiei, Nadia, constituie declansatorul metamorfozei care-l aduce in scena pe celalalt Stalin, cel care va deveni artizanul Marii Terori. (…) Daca istoria s-a prezentat vreodata in fata ochilor nostri ca un veritabil roman de aventuri, atunci, Stalin.Curtea tarului rosu este, in orice caz, unul dintre cele mai bune.
Personalitatea acestui lider nu este oglindita din perspectiva observatorului si nici nu se margineste la stricta acumulare de date biografice care au marcat perioada ce se intinde din 6 decembrie 1878, data reala a nasterii lui Stalin, pina la 5 martie 1953, cind peste destinul tiranului de la Kremlin a picat cortina. Simon Montefiore descrie viata, obiceiurile, abuzurile, povestile de dragoste, meschinariile si intrigile tesute intr-o plasa mlastinoasa din spatele zidurilor de la Kremlin, de unde puteau razbi fie doar cei puternici (a se citi abili), precum Molotov, Hrusciov, Jdanov sau Mikoian, fie cei slabi, care paraseau scena cu picioarele inainte, executati din ordinele „Tatucului”.
Volumul scris de istoricul britanic Simon Sebag Montefiore ofera o imagine foarte complexa atit a psihologiei lui Stalin (prin intermediul careia se poate incercasa se inteleaga ratiunile sale de stat si politice, care au afectat sute de milioane de oameni), cit si a oamenilor care i-au fost in jur. Exista, fara indoiala, o interdependenta intre Stalin si „boierii” sai sovietici. Rodul unor multi ani de cercetare, beneficiind de deschiderea unor fonduri arhivistice inedite din Rusia, dar de interviuri luate ultimilor supravietuitori ai perioadei si a urmasilor curtenilor lui Stalin, Simon Sebag Montefiore a reusit sa surprinda in intreaga ei complexitate dramatismul uneia dintre cele mai singeroase perioade din istoria umanitatii. Stalin a avut un trecut revolutionar sulfuros care si-a spus cuvintul asupra intregii sale vieti politice, mai ales la nivelul (lipsei) increderii fata de ceilalti. Putin probabil ca in viitor intreaga istorie a secolului trecut sa fie inteleasa fara obligatoria lectura a cartii lui Simon Sebag Montefiore.
In cartea exceptionala pe care v-o recomand, Montefiore, celebru specialist de la Cambridge, depaseste interpretarile traditionale de tip alb-negru, pentru o viziune istorica aplicata, in care sa se imbine efectele fascinatiei exercitate de utopie, cu actiunea (i)responsabila a indivizilor fanatici ce vor sa o transpuna in realitate. Stalin este, in opinia istoricului, un tip unic (chiar daca odios), care a stiut sa-si canalizeze paranoia catre utilizarea mai multor „valori”, inclusiv moartea, ca instrumente ale actiunii politice. El a intuit ca aceste valori pot deveni definitorii pentru un soi de „ordin militaro-religios”, Partidul, pe care l-a modelat si dirijat inca din perioada eclipsei lui Lenin. Un conducator abil, ferm si fanatic in credinta nu poate insa actiona daca tovarasii lui, fie si temporari, nu-i impartasesc crezul si nu intra in competitie pentru a obtine confirmarea Sefului. De aceea Montefiore aduce in prim-planul naratiunii istorice grupul de sicofanti ce au insotit – cu primejdiile si pedepsele de rigoare – periplul prin viata al lui Iosif Visarionovici, cautind mereu sa-i intre in gratii, sa-i prevada dorintele, sa-i exacerbeze pina la monstruos concretizarea lor.
Pecetluite în istorie : scrisori care au schimbat lumea
Trei
Irina Negrea, Simon Sebag Montefiore
9786064009982
224 pagini
An: 2021
Saşenka
Trei
Simon Sebag Montefiore, Laura Karsch
9786067192995
704 pagini
An: 2015
Romanovii 1613 - 1918
Trei
Simon Sebag Montefiore
9786064003010
856 pagini
An: 2017
Istorie și cultură istorică în Occidentul medieval
Polirom
Bernard Guenee
9789734675111
384 pagini
An: 2019
Istoria Poloniei. Terenul de joacă al lui Dumnezeu (2 volume)
Polirom
Norman Davies
9789734643417
1128 pagini
An: 2014
O istorie a Imperiului Otoman
Polirom
Douglas A. Howard
9789734681365
464 pagini
An: 2021
Ascensiunea şi decăderea marilor puteri. Transformări economice şi conflicte militare din 1500 pînă în
Polirom
PAUL KENNEDY
9789734666683
616 pagini
An: 2017
Exil şi rivalităţi : Principele Nicolae
Corint
Diana Mandache
9786060884835
192 pagini
An: 2024
Amintiri din vremuri tulburi : 1988-1992
Evenimentul şi Capital
Tudor Pacuraru
9786306572120
240 pagini
An: 2024
Bombardamentul din 4 aprilie 1944 : cea mai mare tragedie din istoria Bucureştilor în secolul XX
Vremea
Alexandru Arma
9786060812180
236 pagini
An: 2024
Din vremea lui Tudor Vladimirescu
Humanitas
Radu Oltean
9789735083441
160 pagini
An: 2024
Locuri şi oameni din Bucureştii de ieri
Vremea
Dan Rosca
9786060812173
236 pagini
An: 2024
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024