Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): G. Sion
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 456 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734643646
Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Editie integrala Prieten cu Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Grigore Alexandrescu, Mihail Kogalniceanu, G. Sion a trait din plin aventura generatiei pasoptiste din Moldova. Dupa miscarea din martie 1848 de la Iasi, a fost dat in urmarire pe lista proscrisilor si a trebuit sa ia calea „emigratiunii patriotice”, prin Ardealul austriac, unde s-a aflat in multimea strinsa la Blaj pe 3/15 mai. A trecut apoi in Bucovina, la Cernauti si la mosia Cernauca a lui Hurmuzaki. Intors in tara dupa plecarea lui Mihai Voda Sturdza, a sustinut Unirea, apoi venirea unui principe strain. Despre toate acestea Sion scrie pe larg in memorialistica sa, pe care o concepe ca pe o marturie a „istoriei mici”, impletita cu „istoria mare” a epocii. „Singura odihna ce am gasit in orele de liniste este in citirea Suvenirelor contimpurane ce publici si care m-au interesat prea mult. Te indemn dar cu tot dinadinsul sa urmezi inainte, sa le completezi, caci mai ai multe de scris, ca sa lasi astfel un soi de chronica istorico-literara de mare pret pentru generatia actuala si cea viitoare. Bine ar face toti batrinii sa urmeze pilda lui Ion Ghica si a d-tale.” (Vasile Alecsandri)
Comandă online Suvenire contimpurane la 9,99 lei scrisă de G. Sion, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Suvenire contimpurane nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
G. Sion (1822-1892) a fost un om al secolului sau. A scris fel de fel, Maiorescu l-a cam ironizat si l-a minimalizat, Calinescu, mult mai artist decit severul critic si politician conservator, l-a apreciat si i-a oferit admiratia lui in monumentala sa istorie (a literaturii). (...) In cele citeva cuvinte care deschid volumul, G. Sion ne da cheia intregului. Aflat in 1883 la Bisca, pe linga muntele Penteleu, in vilegiatura, se iteste ideea de a povesti cite ceva despre contemporanii sai. Zis si facut. Inceputul n-a fost greu si totul a venit de la sine. Mai despre emanciparea tiganilor, mai despre copilaria si tineretea lui, ba despre revulutia de la ’48, ba povesti cu muscali si cu basarabenii de peste Prut. Reinvie sub ochii nostri o lume de odinioara, cumva cea care premerge celei povestite de Radu Rosetti. Mustoase suvenire, dulci reverii de vacanta, ieri, ca si azi. Daca timpul se zice ca zboara, cartile ramin. Pentru mateinii dintre noi, sa amintim doar detaliul ca G. Sion este tatal Maricai (Maria) Caragiale, consoarta fiului progeniturii lui I.L. Caragiale, cea care i-a oferit nabadaiosului fiu, tihna, pacea si confortul dupa care a alergat scriitorul in timpul vietii. Mai in virsta cu 20 de ani decit Mateiu, Marica i-a supravietuit inca zece.
Sion s-a apucat de suvenirele lui mai mult din placerea de a povesti decit din cine stie ce constiinta de martor al unui trecut in primejdie sa fie uitat. Ii plac rasturnarile dramatice de situatie si, daca vreo persoana dintre cele de care-si aduce aminte are vreo istorie mai interesanta, Sion o aduce nuvelistic din condei, chiar daca persoana cu pricina n-are nici o relevanta la scara istoriei. Asa ca atunci cind isi aminteste de emanciparea tiganilor, in loc sa se tina de firul evenimentelor, Sion scrie o adevarata nuvela romantica despre soarta unui tigan cu singe boieresc in vine, pe care iubitoarea lui stapina il tine in robie de teama sa n-o paraseasca. (...) Cind scrie despre intimplarile prin care a trecut el insusi in agitata sa junete, Sion stie sa te tina cu sufletul la gura povestind cum a ajuns la Iasi la chemarea revolutionarilor, cum a fost pus pe lista neagra de camarila domneasca, de-a trebuit sa-si ia talpasita, travestit in arnaut, si cite i s-au mai intimplat pina s-a vazut dincolo de granita Moldovei.
Surprinzator sau nu, asa cum e ea povestita aici, tineretea lui G. Sion (viitor membru al Societatii Academice, apoi al Academiei Romane) e plina de accente de western local. E drept ca omul s-a nascut la timpul potrivit pentru asa ceva. A trait la cald tumultul revolutiei pasoptiste (atit in Moldova, cit si in Ardeal). Transfug dupa evenimentele de la Iasi, a fost nevoit sa insele vigilenta agentilor de la granite. Nu scapa bine de urmaritorii inarmati pina-n dinti, ca-l paste, de pe mosia de-acasa, alta primejdie: holera. Intimplarile sint savuroase si, culmea, scrise foarte bine. Nu intimplator, unul din cei care l-au incurajat sa le puna pe hirtie la batrinete a fost chiar Alecsandri, cel care, in acelasi timp, „mosea” si fabuloasele amintiri epistolare ale lui Ion Ghica. Despre asemanarile dintre acesta din urma si Sion au vorbit, de altfel, toti comentatorii.
Autodidacticismul lui G. Sion, specific pasoptistilor, nu trebuie, deci, perceput ca saracie intelectuala. Pentru ei, setea de cunoastere era o butada curata. Apoi, nici nu se cuvine sa-l suspectam de carente ale pregatirii socioprofesional…(e). Arta autorului reiese in multe dintre episoadele erotice. Frazele si aluziile sale sintca o minijupa. Arata aproape tot, ascunzind esentialul. Modalitatile lui de a masca sexualitatea, printr-un limbaj codificat univoc, asortat cu ocheadele complice ale femeilor, marcheaza, din nou, o apropiere de I. Creanga. Tabuurile nu se reprima, dar ale tineretii valuri se napustesc fara a spurca. Presupusa ingenuitate devine ingenuozitate. (…) Norocul cititorului interesat consta in contactul cu un scriitor din protipendada, deplin constient de mijloacele sale, executind trucuri ale excelentei literare. Acestea ar fi alte argumente pentru a considera Suvenire contimpurane o carte brici.
Daca-i citesti azi Suvenirele contimpurane, descoperi ca bietul Sion, de pe urma caruia au mai supravietuit Plugusorul, fara sa mai stie nimeni ca a fost scris de el, si naiva, dar poate tocmai de aceea rezistenta la proba timpului, Limba romaneasca, avea un netagaduibil talent de prozator baroc, cu fraza grea de culoare si cu personaje de o umbroasa ciudatenie, prevestindu-l cumva pe Mateiu Caragiale, cel care avea s-o ia in casatorie pe fiica sa Marica, mai mult de dragul conacului de la Fundulea, cu beciul inzestrat cu vinuri irezistibile. Parca presimtind ca-l astepta o posteritate nesigura, mult incercatul Sion n-a lasat la bunul plac al urmasilor publicarea in volum a Suvenirelor sale, care au aparut mai intii in presa vremii, ci a avut grija s-o faca el insusi.
Proza
Minerva
G. Sion
416 pagini
An: 1915
Călători români și călătoriile lor în secolul al XIX-lea
Polirom
Mircea Anghelescu
9789734674718
350 pagini
An: 2018
Amintirile colonelului Lăcusteanu
Polirom
Grigore Lăcusteanu
9789734640836
320 pagini
An: 2015
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024