Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 39,00 LEI
Autor(i): Andrei Oisteanu
Editura: Polirom
Colecția: Seria de autor Andrei Oisteanu
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 704 pagini
Tip copertă: tare
ISBN: 9789734644353
Categorii: Sociologie, Carte nefolosită
Editia a III-a revazuta, adaugita si ilustrata Volum distins cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania „N-am putut sa las din mina cartea lui Andrei Oisteanu. Am aflat din ea ca multi autori din cultura romana foloseau narcotice, experimental sau hedonistic. Dar aici este un pericol extraordinar: toate aceste stimulente ard si distrug. Cei care sint artisti cu adevarat, cei mai multi dintre ei, au ars luminarea la ambele capete. Sint faimosii damnati pe care ii cunoastem. Cartea lui Andrei Oisteanu este o parte a tabloului culturii romane, pina acum escamotata.” (Mircea Cartarescu) „O explorare vasta din unghi cultural, istoric si antropologic aplicata dimensiunii evazionist-narcotice a identitatii autohtone. Prin complexitatea si acribia investigatiilor, prin cuceritoarea eruditie enciclopedica si prin «revolutiile» interpretative, volumul aduce o importanta schimbare de orizont in antropologia noastra culturala si se afirma ca una dintre sintezele de pondere ale culturii romane dintotdeauna.” (Paul Cernat) „Andrei Oisteanu lucreaza exemplar, ca un campion al culturii de constructie, pe carti si teme memorabile. As mai releva spectacularitatea senzoriala unica a volumului, pe care Oisteanu l-a scris cu infinita savoare si cu un imperceptibil simt al umorului. Narcotice in cultura romana e o carte vie, atit in sensul intelectual, cit si in cel existential al termenului. Miza mare a volumului este aceea de a investiga prezenta culturala romaneasca a halucinogenelor de la origini pina in prezent, ceea ce confera cartii un aer de exhaustivitate exemplara.” (Stefan Borbely)
Comandă online Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură la 39,00 lei scrisă de Andrei Oisteanu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Seria de autor Andrei Oisteanu. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Narcotice in cultura romana (editia noua, revazuta si mult adaugita, Polirom, 2014, 700 pagini, 90 ilustratii; intre timp accesibila si in traducere germana) este o carte extraordinara. A fost si ramine pesemne cea mai bine vinduta carte de stiinte umaniste in Romania, un succes care recompenseaza predilectia autorului pentru subiecte riscante si provocatoare, dar si asteptarile cititorilor avizi. Ca angajament unic, munca de cercetare de o viata a lui Andrei Oisteanu aduce o ampla marturie de calitate privind pozitia cruciala a istoriei religiilor in studiul macro-istoriei culturale. Si e, astfel, un reazem in plus in rafala de vesti proaste referitoare la provincialismul deprimant, ipocrizia devastatoare si omniprezenta lipsei de onestitate, care, impreuna, definesc (sau mai bine: scufunda) cea mai mare parte a peisajului intelectual romanesc contemporan.
Unul dintre cele mai curajoase studii de antropologie si istorie culturala realizate vreodata in Romania, pe o tema trecuta de aproape toti cercetatorilor sub semnul tabuului, a fost reeditat la Editura Polirom, intr-o varianta adaugita si ilustrata, fiind de asemenea disponibil acum si in format digital. Cartea lui Andrei Oisteanu, Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura, ajunsa la editia a treia, e un reper pe care ar trebui sa-l parcurga toti cititorii interesati de dinamica mai putin vizibila a subteranelor culturii romane, de circuitele «alchimice» ale narcoticelor, halucinogenelor, stimulentelor si antidepresivelor care alimenteaza, mai mult sau mai putin vizibil, mintile si operele unora dintre cele mai importante nume din spatiul romanesc.
Narcotice in cultura romana (editia noua, revazuta si mult adaugita aparuta la Polirom, intre timp accesibila si in traducere germana) este o carte extraordinara. Nu e tocmai lesnicios lucru, oricine ar admite, sa te mobilizezi bibliografic si alert cit o intreaga brigada specializata in narcotice. Andrei Oisteanu a inceput sa se gindeasca la un atare proiect si, practic, sa si inceapa aceasta carte de peste un sfert de secol. (… ) nici oricare alt studiu scris, publicat sau chiar tradus in romana in ultimul secol nu se pot compara cu savoarea savanta si enciclopedica a volumului Narcotice in cultura romana. Cartea acopera tot sau aproape tot ce e notabil, din diferite domenii de expertiza (…)
Cartile mele sint adesea provocatoare, in orice caz polemice. De multe ori abordez teme tabu. Sint subiecte tabuizate de secole in cultura romana, nu si in cea occidentala. Am scris, printre altele, carti despre mit si magie in cultura traditionala romaneasca (Ordine si Haos, republicata la Polirom in 2013), despre cliseele antisemite folosite de romani de-a lungul secolelor (Imaginea evreului in cultura romana, republicata la Polirom in 2012), despre narcotice si halucinogene utilizate in spatiul romanesc de la Herodot pina in zilele noastre (Narcotice in cultura romana, republicata la Polirom in 2014). Cartea la care lucrez in prezent, despre sexualitate in cultura romana, va completa tabloul. Mi s-a reprosat uneori faptul ca aduc atingere memoriei unor importanti carturari romani, ca – altfel spus – fisurez pilonii pe care se sprijina „templul culturii romane” (cu sau fara ghilimele). In primul rind, cred ca adevarul este mai presus decit toate. „Adevarul e cea mai buna minciuna”, cum zice genial romanul. Faptul ca, de exemplu, Vasile Alecsandri era antisemit, iar poetul Ion Barbu era cocainoman sint fapte istorice, nu opinii. In al doilea rind, stilpul pe care se sprijina o constructie nu poate sa fie atit de subred. Daca el nu rezista la citeva zdruncinaturi, inseamna ca e un stilp de butaforie, facut din pinza, mucava si lipici. Nu este un stilp solid si ca atare „templul culturii romane” (cu sau fara ghilimele) nu se poate sprijini pe el.
Acest studiu de antropologie culturala (Narcotice in cultura romana, editia a 3-a, revazuta, mult adaugita si ilustrata) m-a incintat inca de la prima editie a cartii (2010) prin bogatia si acuratetea informatiilor, prin interpretarile si ineditul conexiunilor facute de un autor dezinhibat, fara prejudecati, si prin felul in care reuseste sa «scaneze» si sa organizeze un material vast (inclusiv terminologic), complex, delicat si aproape necunoscut pina acum. Prima parte a studiului se ocupa de caracterul religios si magico-ritual al folosirii plantelor psihotrope in societatile arhaice si traditionale din spatiul carpato-dunarean, o zona eludata aproape cu totul de etnologi, din motive de ideologie national-comunista. Sectiunea secunda a cartii urmareste fenomenul din perspectiva istoriei literaturii, a culturii si a mentalitatilor, a felului in care perspectiva etica privind stupefiantele a unor intelectuali, scriitori si artisti din epoca moderna si contemporana s-a modificat in timp.
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Croitorul de nunţi : ghidul tău pentru o nuntă fără cusur
Creator
Mihai Trif
9786060297475
134 pagini
An: 2024
Inovare socială prin practica în asistenţa socială : abordări sustenabile, practici de impact şi schimba
Institutul European
Roxana Ateşoae, Ana Maria Lazarescu, Victor Nicolaescu, , Daniela Ancuta Tompea
9786062403737
150 pagini
An: 2023
Salt în gol de pe marginea lumii : schiţe de antropologie politică
Cetatea de Scaun
Catalin Avramescu
9786065376472
252 pagini
An: 2023
Râsul Patriarhilor,Fascinaţia tradiţiei,Devastatio Constantinopolitana : o antropologie a deriziunii în pa
Spandugino
Teodor Baconschi, trad. din lb. franceză de Dora Mezdrea, trad. din lb. franceză de Dorel Bucur
9786306543243
688 pagini
An: 2023
The Quest for identity in Norwegian-American immigrant narratives : correspondences with the Romanian immigran
Presa Universitara Clujeana
Ioana-Andreea Muresan, Ioana Andreea Mureşan
9786063718427
294 pagini
An: 2023
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024