Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Ioan Gură de Aur
Editura: Polirom
Colecția: Traditia Crestina
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 944 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734623631
Premiul pentru traducere pe 2012 al revistei Miscarea Literara
Vizualizati recenzia cartii in emisiunea "Omul care aduce cartea"
Editie bilingva, ingrijita de Adrian Muraru
Colectie coordonata de Adrian Muraru si initiata de Ioan-Florin Florescu
Studiu introductiv, traducere si note de Adrian Podaru
La sfirsitul secolului al IV-lea, intr-o capitala de provincie a Imperiului Bizantin, se petrece un eveniment ce prevesteste nenorociri: intr-un gest de sfidare, statuile familiei imperiale sint puse la pamint. Crima de lezmajestate este evidenta, si multe orase ale Imperiului fusesera pedepsite pentru fapte mai putin indraznete. Orasul este cuprins de panica, in asteptarea pedepsei imperiale. Multi isi parasesc locuintele; conducerea politica a cetatii este aruncata in inchisoare. Odinioara plin de viata, orasul se pustieste; unii se refugiaza in biserica. Acolo, un tinar preot cu numele Ioan va tine 21 de predici, menite sa redea comunitatii crestine speranta. Speranta salvarii cetatii, dar si speranta izbavirii religioase. Omiliile vor stringe un public impresionant: episoadele din viata cotidiana a Antiohiei sint dublate de secvente parenetice, de imbarbatare. Si totusi, va fi salvata Antiohia?
„Cind cei trimisi de imparat pentru examinarea celor intimplate au instituit acel tribunal infricosator si i-au chemat pe toti sa dea socoteala de faptele indraznite, si toti se asteptau la diferite feluri de moarte, atunci monahii, cei ce locuiesc crestele muntilor, si-au aratat filosofia lor. Desi stateau inchisi de ani multi in colibele lor, si desi nimeni nu i-a indemnat, nimeni nu i-a sfatuit, cind au vazut un nor atit de mare inconjurind orasul, si-au parasit corturile si pesterile si au curs din toate partile ca niste trimisi care veneau din cer. Si puteai sa vezi atunci orasul semanind cu cerul, peste tot aratindu-se acei sfinti, consolindu-i doar prin infatisarea lor pe cei indurerati si conducindu-i spre tot dispretul fata de nenorocire. Caci cine, vazindu-i pe aceia, n-ar fi luat in deridere moartea? Cine n-ar fi nesocotit viata?”
Comandă online Omilii la statui (2 vol.) scrisă de Ioan Gură de Aur, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Traditia Crestina. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Omilii la statui (2 vol.) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Din perspectiva exegetica, enuntul „Orice om este mincinos”, prezent in doua locuri in Scriptura crestina, pune in dificultate interpretul biblic. Nimic mai firesc pentru Origen, asadar, decit sa ofere o solutie acestei versiuni a Paradoxului mincinosului: pentru el, simpla existenta a acestuia in limbajul comun este dovada a limitarii limbajului comun, care astfel nu poate fi indicator al adevarului deplin. De aici nevoia unui alt limbaj, de alt „grad”, care sa poata revela acest adevar. Pentru crestinul Origen, acest limbaj este continut in Scripturile considerate revelate de crestini. Si de aici travaliul sau imens de a explica fiecare enunt al Scripturii, fiecare cuvint al acesteia.
Contributia lui Origen la recuperarea filosofiei antice este indiscutabila: este suficient sa parcurgi colectia fragmentelor vechilor stoici (de la care nu s-a pastrat integral nici o scriere) pentru a vedea ce sursa importanta de informatie filosofica este Origen. Aceasta si pentru faptul ca teologia, in configuratia sa antica, avea un comert continuu cu disciplinele vremii, cu filosofia, cu logica.
Contributia sa [a lui Adrian Muraru] la traducerile si exegeza din opera catehetica a lui Origen este pe cit de inspirata, pe atit de singulara. Inspirata pentru ca aduce in prim plan vederea unui imens continut catehetic timpuriu in sectorul care i se cuvine, anume cel al filosofiei stoice, iar nu exclusiv cel al exegezei biblice ori catehetice. Singulara pentru ca, trebuie sa o spunem, Adrian Muraru ofera intr-o editie bilingva un autor crestin, convingind astfel Editura Polirom sa continue demersul traducerilor intr-o serie care se numeste „Traditia crestina”, al carei coordonator este.
Împotriva lui Eunomie. Vol. II
Polirom
Grigorie de Nyssa
9789734683482
488 pagini
An: 2020