Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  nedisponibil LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 278 pagini

ISBN: 9786060203490

Categorii: Carte nefolosită, Istorie, Istorie universala

Descriere

„Disputa tetragamică și consecinţele ei în istoria Bisericii bizantine se încadrează în domeniul Istoriei și Spiritualităţii Bizantine. Pe parcursul acestei cercetări, vom urmări cum tetragamia împăratului bizantin Leon Filosoful (886–912) a provocat un conflict între el și Biserica Ortodoxă la începutul secolului al X-lea și implicit consecinţele rezultate în urma încheierii celei de-a patra căsătorii a acestuia, cu Zoe Carbonopsina. Mai multe înfruntări au avut loc între ierarhii Bisericii Ortodoxe, dar și între papă, care a fost implicat în această dispută teologică, și patriarhul Constantinopolului, înfruntări care au condus la schismă și la pierderea păcii în Bizanţ.(...)

Pentru redactarea acestei teze mi-am propus mai multe obiective. Întâi de toate, pentru a afla motivul care l-a determinat pe împărat să-și modifice atitudinea faţă de învăţătura ortodoxă, am parcurs biografia lui și am semnalat evenimentele majore din viaţa acestuia, care l-au influenţat. Astfel, am putut remarca ambiţia și motivaţia lui în vederea împlinirii unei dorinţe arzătoare, aceea de a avea un moștenitor la tron. Apoi am considerat că este necesar analizarea contextului istoric și canonic în care a avut loc tetragamia lui Leon, fapt pentru care am cercetat atât canoanele Bisericii Ortodoxe care fac trimitere la divorţ și recăsătorire, cât și legislaţia bizantină pentru a observa, pe de o parte condiţiile în care un creștin poate divorţa, iar pe de altă parte impedimentele impuse în cazul recăsătoririi acestuia. Sunt relevante canoanele Sinoadelor Ecumenice de la Niceea (325), Calcedon (451), Trulan (692), ale Sinodului local din Constantinopol (920), canoanele Patriarhului Fotie, colecţiile canonice rezultate din extrase ale scrierilor patristice, tradiţia Bisericii Răsăritene, în special Sfintele Scripturi și nu în ultimul rând legislaţia bizantină, din care fac parte: Novelele lui Justinian, Ecloga lui Leon al III-lea, Basilicalele și Novelele lui Leon al VI-lea Filosoful, acestea fiind reprezentative pentru subiectul care urmează a fi tratat.” (din „Introducere”)


Comandă online Disputa tetragamică şi consecinţele acesteia în istoria Bisericii Bizantine scrisă de Claudiu Ţârulescu, tiparită la editura Mega în anul 2021. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Disputa tetragamică şi consecinţele acesteia în istoria Bisericii Bizantine nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.