Disponibilitate:  Ã®n stoc

PreÈ›:  46,04 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 246 pagini

ISBN: 9786063908828

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Carte nefolosită, Drept, Legislatie

Descriere

Lucrarea îÈ™i propune să ofere specialiÈ™tilor È™i altor persoane interesate o imagine cât mai cuprinzătoare asupra unui fenomen care în zilele noastre a dobândit dimensiuni quasi-universale. În peisajul legislativ È™i european, libertatea comerÈ›ului este în plină ascensiune È™i dezvoltare prin aplicarea politicilor economice care reflectă dezideratele ConstituÈ›iei României din 1991 È™i ale Tratatului de la Lisabona din 2009.

Obiectivul esenÈ›ial al lucrării îl constituie examinarea libertății comerÈ›ului în multitudinea dimensiunilor sale organizatorice È™i funcÈ›ionale, istorice, politice È™i juridice, aÈ™ezându-i în prim-plan exemplul românesc, cu beneficiile pe care i le aduce dreptul comparat, teoria È™i practica.

Lucrarea abordează teme dificile È™i puternic disputate în literatura de specialitate È™i în practică, pentru a arăta că libertatea comerÈ›ului este legitimă prin rolul său de a veghea la respectarea valorilor democratice, la consolidarea economiei de piață, la apărarea drepturilor È™i libertăților fundamentale ale omului, a supremaÈ›iei ConstituÈ›iei. În acest sens, autoarea a analizat raportul care există între concurenÈ›a comercială È™i libertatea comerÈ›ului, descoperind o nouă paradigmă: libertatea economică vs. libertatea comercială.

De asemenea, sunt abordate È™i construcÈ›iile extraconstituÈ›ionale, legate de reglementările legislative privitoare la regionalizarea României, observând că, sub aspect constituÈ›ional, descentralizarea administrativă È™i realizarea autonomiei locale reprezintă imperative subliniate de Legea noastră fundamentală, dar că realizarea acestora trebuie să implice atât respectarea legii, cât È™i oportunitatea legislativă.

AÈ™a cum sugestiv arată titlul, libertatea comerÈ›ului este analizată atât din perspectivă constituÈ›ională, cât È™i din perspectiva legislaÈ›iei naÈ›ionale È™i europene. În acest sens, se arată că libertatea comerÈ›ului, în înÈ›elesul său constituÈ›ional, este legată de prevederile art. 1 al Legii fundamentale, în special cele ale alin. (3), în virtutea cărora „România este un stat de drept, democratic È™i social, în care demnitatea omului, drepturile È™i libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea È™i pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiÈ›iilor democratice ale poporului român È™i idealurilor RevoluÈ›iei din decembrie 1989, È™i sunt garantate”.

Cartea debutează cu prezentarea conceptului de proprietate, ca temei al libertății comerciale. Ulterior, în capitolul al doilea, este analizat raportul dintre concurenÈ›a comercială È™i libertatea comerÈ›ului. Cel de-al treilea capitol pune în discuÈ›ie rolul statului în asigurarea libertății comerÈ›ului. Ultimul capitol este dedicat concluziilor È™i propunerilor. Astfel, se arată că „dezideratele constituÈ›ionale privitoare la libertatea comerÈ›ului sunt în plină evoluÈ›ie, iar implementarea politicilor economice în ansamblul obiectivelor Uniunii Europene este în curs de realizare”.

Bogdan Bucătariu


Comandă online Libertatea comertului. Dimensiune constitutionala si legislativa la 46,04 lei scrisă de Cristina-Florina Iuhas, tiparită la editura Universul Juridic în anul 2021. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.