Lucrarea îÈ™i propune să ofere specialiÈ™tilor È™i altor persoane interesate o imagine cât mai cuprinzătoare asupra unui fenomen care în zilele noastre a dobândit dimensiuni quasi-universale. În peisajul legislativ È™i european, libertatea comerÈ›ului este în plină ascensiune È™i dezvoltare prin aplicarea politicilor economice care reflectă dezideratele ConstituÈ›iei României din 1991 È™i ale Tratatului de la Lisabona din 2009.
Obiectivul esenÈ›ial al lucrării îl constituie examinarea libertății comerÈ›ului în multitudinea dimensiunilor sale organizatorice È™i funcÈ›ionale, istorice, politice È™i juridice, aÈ™ezându-i în prim-plan exemplul românesc, cu beneficiile pe care i le aduce dreptul comparat, teoria È™i practica.
Lucrarea abordează teme dificile È™i puternic disputate în literatura de specialitate È™i în practică, pentru a arăta că libertatea comerÈ›ului este legitimă prin rolul său de a veghea la respectarea valorilor democratice, la consolidarea economiei de piață, la apărarea drepturilor È™i libertăților fundamentale ale omului, a supremaÈ›iei ConstituÈ›iei. În acest sens, autoarea a analizat raportul care există între concurenÈ›a comercială È™i libertatea comerÈ›ului, descoperind o nouă paradigmă: libertatea economică vs. libertatea comercială.
De asemenea, sunt abordate È™i construcÈ›iile extraconstituÈ›ionale, legate de reglementările legislative privitoare la regionalizarea României, observând că, sub aspect constituÈ›ional, descentralizarea administrativă È™i realizarea autonomiei locale reprezintă imperative subliniate de Legea noastră fundamentală, dar că realizarea acestora trebuie să implice atât respectarea legii, cât È™i oportunitatea legislativă.
AÈ™a cum sugestiv arată titlul, libertatea comerÈ›ului este analizată atât din perspectivă constituÈ›ională, cât È™i din perspectiva legislaÈ›iei naÈ›ionale È™i europene. În acest sens, se arată că libertatea comerÈ›ului, în înÈ›elesul său constituÈ›ional, este legată de prevederile art. 1 al Legii fundamentale, în special cele ale alin. (3), în virtutea cărora „România este un stat de drept, democratic È™i social, în care demnitatea omului, drepturile È™i libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea È™i pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiÈ›iilor democratice ale poporului român È™i idealurilor RevoluÈ›iei din decembrie 1989, È™i sunt garantate”.
Cartea debutează cu prezentarea conceptului de proprietate, ca temei al libertății comerciale. Ulterior, în capitolul al doilea, este analizat raportul dintre concurenÈ›a comercială È™i libertatea comerÈ›ului. Cel de-al treilea capitol pune în discuÈ›ie rolul statului în asigurarea libertății comerÈ›ului. Ultimul capitol este dedicat concluziilor È™i propunerilor. Astfel, se arată că „dezideratele constituÈ›ionale privitoare la libertatea comerÈ›ului sunt în plină evoluÈ›ie, iar implementarea politicilor economice în ansamblul obiectivelor Uniunii Europene este în curs de realizare”.
Bogdan Bucătariu