Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Sorin Antohi , Sorin Antohi în dialog cu Jean-Jacques Askenasy , Jean Jacques Askenasy , Jean-Jacques Askenasy
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2021
Nr. pagini: 280 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734686841
Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită, Beletristica, Jurnale / Corespondenta
„Cartea are ca punct de plecare viața neurologului Jean-Jacques Askenasy. Născut în Bulgaria, s-a format în Franța și în România, a emigrat la maturitate în Israel, s-a afirmat în toată lumea. Sunt evocate peripeții și topografii transnaționale, identități fluide, schimbări abrupte și conjuncturi dramatice, vremuri tulburi și momente faste, oameni de tot felul, căutări, pierderi, (re)găsiri. Dialogul și «Cuvântul înainte» sondează astfel întregul registru al micii și marii istorii, de la tragic la banal, de la nostalgic la carnavalesc.” (Sorin Antohi)
„Cu o inimă de aur și o minte de oțel, Jean-Jacques Askenasy a vindecat suflete pe câteva continente.” (Moshe Idel)
Sorin Antohi în dialog cu Jean-Jacques Askenasy, ElefantFest, ediția a IV-a, 25-31 octombrie 2021
Comandă online Oameni şi patrii Istoriile și geografiile identității scrisă de Sorin Antohi , Sorin Antohi în dialog cu Jean-Jacques Askenasy , Jean Jacques Askenasy , Jean-Jacques Askenasy, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Oameni şi patrii Istoriile și geografiile identității nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
O carte a comunicării și mărturisirii [...]. Meritul pentru acest agreabil și instructiv dialog public "deschis către alții, către spiritele afine pe care le cunoaștem sau doar le intuim" le aparține, desigur, ambilor protagoniști. "Am căutat semnificațiile generale ale unei vieți particulare", spune Sorin Antohi și fără îndoială a reușit în acest demers, prin recursul la istorie, la memoria publică, la imaginarul social, la propria biografie și la propriul parcurs ideatic, care l-au sprijinit în riguroasa sistematizare a informației primite și în orientarea acesteia către principal, către adâncul lucrurilor. Rămân, de la Sorin Antohi, și cu lumina caldă pe care o pune mereu asupra partenerului de dialog (așa fac prietenii), dar și cu adevărul smplu că fapta bună este esența vieții. Iar de la Jean Askenasy, cu sinceritatea la fel de simplă: "N-am avut planuri mari, dar am perseverat", cu dragostea pentru părinții săi și cu minunata imagine de demult când tatăl său îl învăța să meargă pe bicicletă și alerga alături, ținându-l de șa [...].
O carte născută dintr-un tacticos taifas, în timp și spațiu, care face cît șapte scrise cu ambiții narativ faraonice, este cea povestită de doi prieteni. Care stau la taclale – cum să spui așa ceva în englezește, parcă mereu ar lipsi ceva? – într-un dialog amical și miezos cum numai Orientul (sau Estul Europei) poate oferi. De la prietenia dintre doi indivizi – unul de 56 de ani, celălalt, mai coptuț, de 84 de toamne și primăveri, la momentul începerii convorbirilor, au trecut opt ani de formații intelectuale diferite, cu destine separate, ca și ale celor două popoare cărora le aparțin. Românii și evreii, nu doar Sorin Antohi și Jean-Jacques Askenasy, sînt protagoniștii unei fabuloase saga. Doi amici stau de vorbă, se preumblă prin viețile lor și, mai ales, prin ale celor din preajmă. Că sînt români sau evrei, că sînt la București, Sinaia sau Ierusalim, nici nu prea contează. Introspecții ale unor destine individuale și colective, radiografii ale unui întreg secol european, peripatetizări prin varii culturi și întîmplări reale, ale unor vieți și istorii colective. (…) Cartea intitulată Oameni și patrii. Istoriile și geografiile identității (Editura Polirom, 2021, cu o prefață consistentă, explicativ-amintirist-teoretizantă, care se deschide cu Teoria și practica dialogului de Sorin Antohi) este o bijuterie a sporovăielii înalte, a erudiției multidisciplinare, a finei ironii și ne livrează o bună lecție despre toleranță, în vremuri pline de încrîncenare, ură și venin. O bună lectură pentru după-amieze senine de toamnă ruginie.
Oameni și patrii: istoriile și geografiile identității (Polirom, 2021) cade oportun în slotul liber și într-o perioadă înspăimântător de irațională, când urmașii lui Hipocrate au ajuns ținta urii pentru un segment considerabil, tribal, din populația băștinașă. Cartea deschide și ușa cabinetului de curiozități puțin explorat: medicina românească în comunism. Oameni și patrii se înscrie în proiectul lui Sorin Antohi de a structura o istorie orală a trecerii dintre milenii prin intermediul convorbirilor concepute dialectic cu personalități din țară și din Occident. De data aceasta, experiența de viață a interlocutorului sintetizează un veac întreg. (…) Memoria profesorului Askenasy este impresionantă. Își amintește conjuncturi și nume, discuții, conflicte și prietenii ca și cum le-ar accesa prin Arta memoriei. Sorin Antohi îi pune observațiile și anumite aspecte din biografie în contextul complicat al epocilor când se petrec evenimentele. Unele situații – bătăi cu colegii de clasă, false acuzații de sionism urmate de exmatriculare și apoi de reprimirea în liceu după mita în baloturi de stofe oferite de tată conducerii și întregului corp profesoral, prilejul neașteptat al admiterii la Facultatea de Medicină, înfruntarea asistentului infractor din stagiatura făcută la Leordeni, experiența de medic militar în războiul de Yom Kippur, discuții încordate cu pacienții de la frontiera Autonomiei Palestiniene ș.a. – ar avea doar caracter anecdotic dacă Sorin Antohi nu l-ar provoca pe Jean-Jacques Askenasy să explice mentalități și relații cauzale, să zăbovească asupra deciziilor din trecut sau nu l-ar ajuta să-și completeze peisajul politic românesc cu piese mai puțin vizibile din afară.
Discursul rememorativ este intersectat de microteorii, retroacții, compactări ideatice, informații discret-enciclopedice, plasate cu dibăcie, mici reluări, prolepse, analepse și metalepse provocatoare, revelații întremătoare, concretizate prin debordanța spațialității întrebare-răspuns și care ajută, cert, la redemaraj. [...] Identitatea complexă este de fapt pretextul întregii discuții, al interacțiunii care descoperă, capilarizează și organizează un material de viață abundent și, ne dăm treptat seama, extrem de ofertant. [...] Dacă Universul e aleatoriu, așa cum speculează unele teorii cosmologice recente, atunci o carte precum aceasta îl poate face, fie și pentru cîteva ore, inteligibil.
Într-o carte de dialoguri te aştepţi să găseşti poveşti de viaţă, reconstituiri istorice sau confesiuni. E mai puţin obişnuit să foloseşti un astfel de volum drept oglindă pentru a scruta în interiorul identităţii proprii, deşi exact acesta este pariul autorilor, căci dialogul româno-evreiesc surprins aici nu are drept personaje neapărat pe cei doi interlocutori, ci ridică (sau, mă rog, adânceşte) rezonanţa la un alt nivel, cel identitar, într-o subtilă căutare, „dedramatizată”, a Celuilalt. […] Fascinat de tema nesiguranţei identitare şi de mecanismul urii de sine, Sorin Antohi a pus în scenă, în oglindă, prin acest dialog o foarte sugestivă confruntare a celor două identităţi, ambele marcate de tarele amintite, la finalul căreia întrevedem, dincolo de clişee, de stigmate sau ţapi ispăşitor, un liman liniştitor, cel al diversităţii omeneşti. Pentru că, lăsând la o parte intriga fascinantă şi neobişnuitele păţanii ale interlocutorului […], această carte deconstruieşte prejudecăţile şi obsesiile seculare ale celor două comunităţi, una despre cealaltă sau fiecare despre sine, aducându-le la un firesc numitor comun, cel al oamenilor şi al individualităţilor. Pentru că da, privindu-se în oglindă, fără blocaje esenţialiste şi fără prejudecăţi, oamenii sunt ceea ce sunt: unii buni, alţi răi, zgârciţi, generoşi, ticăloşi, curajoşi, slabi, omenoşi, străluciţi, imbecili, laşi, săritori, exploatatori, vindecători etc., etc.
Civitas imaginalis - Istorie si utopie in cultura romana
Polirom
Sorin Antohi
344 pagini
An: 1999
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022
Robul succesului : viaţa politică a lui Victor Eftimiu sub şase constituţii
Humanitas
Cristian Preda
9789735075637
320 pagini
An: 2022
Unde este Anne Frank?
Humanitas Junior
Ari Folman, Maria Rizoiu, Lena Guberman
9789735074302
158 pagini
An: 2022
Sabotorul de la Auschwitz. Povestea adevarata a unui soldat britanic tinut prizonier la Auschwitz
For You
Colin Rushton
9796066393621
272 pagini
An: 2020
Jurnal. Volumul I (1967-1981)
Cuget Romanesc
Al. Stanciulescu Barda
9786068903231
550 pagini
An: 2020
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022