Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  nedisponibil LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 74 pagini

ISBN: 9786067977530

Categorii: Carte nefolosită, Biografii / Memorialistica

Descriere

Ediție îngrijită de Marilena Rozenberg

Mereu m-a interesat biografia scriitorului Dinu Zarifopol. Firesc, pentru că ne-am născut în aceeași localitate – Cârligi, astăzi în județul Bacău. Când eram mic, familia mea s-a mutat la Roman, astfel că nu am niciun fel de amintiri din sat. Totuși, se poate face o punte de legătură între mine și scriitorul Dinu Zarifopol, în afara faptului că suntem consăteni. Tatăl meu a fost directorul școlii din Cârligi, școală care funcționa în conacul străbunicului său Pavel Zarifopol. Dinu Zarifopol a crescut și s-a format într-o onorabilă familie de boieri. Aceștia au fost timp de 100 de ani proprietarii moșiei Cârligi, și, în urma studiilor, au devenit gazetari, scriitori, critici literari, avocați, profesori universitari în țară și-n străinătate. Avocat de profesie, Dinu Zarifopol a lucrat timp de treizeci de ani la tetralogia care îl definește: Naufragiul (1994), Moartea lui Levi (1997), Șah la rege (1998), Crima generalului (1999), pe care o va publica abia în ultimul deceniu al secolului trecut. Cu abilitate, în romanele sale se încrucișează destine marcate decisiv de perioada istorică dificilă pe care a traversat-o națiunea română în vremurile de după cel de-al Doilea Război Mondial. Mulțumesc pentru frumoasele cuvinte, pe care a avut amabilitatea să ni le transmită, doamnei Christina Zarifopol-Illias, fiica scriitorului, fostă profesoară la Universitatea Statului Indiana din Bloomington, SUA:

„Acum mai bine de 19 ani, când, într-o zi însorită de început de martie, îmi luam rămas-bun de la tatăl meu în biserica de la Cârligi, atât de îndrăgitul său loc natal, nu realizam încă întru totul ce gol uriaș avea să lase în viața mea dispariția lui. Tata mi-a fost totodată părinte mult iubit, mentor neprețuit și inegalabil partener de dialog. Lui îi datorez în mare măsură omul care sunt astăzi ca formație intelectuală și spirituală. A fost un om de o vastă cultură, un autentic și fin intelectual, de o sclipitoare inteligență, imensă sensibilitate și inepuizabilă imaginație și creativitate, fermecător povestitor, cu un foarte dezvoltat simț al umorului, stăpânind deplin arta conversației, generos și bun la suflet. Singura mea consolare în acele momente de profundă tristețe ale despărțirii definitive de tatăl meu era faptul că putusem să-i împlinesc dorința arzătoare, repetată insistent de-a lungul vieții, și anume aceea de a-și afla odihna veșnică la Cârligi, în cripta familiei, alături de strămoșii săi. Cei care l-au cunoscut sau i-au citit romanul Naufragiul au putut înțelege cât de mult și-a iubit tata locurile natale toată viața, cu pasiune, durere și adâncă melancolie, evocând și în scris paradisul pierdut al copilăriei și tinereții sale. Închei această succintă schiță de portret a tatălui meu spunând că lui îi datorez și primele amintiri din viața mea: plimbările noastre, însoțite de povești care mă fascinau, în special cea cu Harap-Alb, la Cârligi, în cei câțiva ani de după război, când mai puteam încă locui la conac. Odihnească-se în pace, în sfârșit întors ACASĂ!”

Mă bucur că am reușit, la o sută de ani de la nașterea scriitorului Dinu Zarifopol, să îl omagiem și prin această carte! (Mihai Știrbu)

* * *

MIHAI ȘTIRBU (n. 15 aprilie 1957, Cârligi, județul Bacău) este jurnalist și scriitor. Profesor la Liceul „Roman-Vodă” din Roman (1983-1987); inginer la o firmă cu profil electrotehnic (din 1987 până în prezent); secretar de redacție și fotoreporter al revistei „Opinia studențească” din Iași (1979-1982); redactor-șef la revista „Moldova Literară” din Iași (din 2014); membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (din 2020); colaborator onorific al revistei „Miorița USA” (din octombrie 2012); colaborator asociat la revista „Nomen Artis ‒ Dincolo de tăcere” (An II, nr. 2/18, 2013); membru al colectivului redacțional al revistei „Clepsydra” (Roman); Premiul Editurii Panteon la Concursul Național „Ion Creangă” Iași (1985); Mențiune la Concursul internațional de proză pentru românii din întreaga lume, Starpress (2012, 2014); Premiul pentru publicații literare al revistei „Moldova Literară” (redactor-șef Mihai Știrbu). Cărți publicate: Povestea nemuritorului (Editura Panteon, Piatra Neamț, 1995); Comoara verii (Editura Junimea, Iași, 1998); Regăsirea înstrăinării (Editura PIM, Iași, 2010); Periplu pe bicicletă (Editura PIM, Iași, 2010); Când locurile dragi te așteaptă să revii… Monografia satului Cârligi (Editura Papirus Media, Roman, 2016, coautor Marilena Rozenberg); Viața, iubire a scriitorilor (Editura Papirus Media, Roman, 2019); Mozaic literar ‒ incursiune în timp (Editura Studis, Iași, 2019).


Comandă online Trecute vremuri. Dinu Zarifopol - remember scrisă de Mihai Ştirbu, tiparită la editura Scoala Ardeleana în anul 2021. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Trecute vremuri. Dinu Zarifopol - remember nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.