Disponibilitate:  nedisponibila

PreÈ›:  nedisponibil LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): , , , , , ,

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 720 pagini

ISBN: 9786068892658

Categorii: Carte nefolosită, Drept, Legislatie

Descriere

În orice sistem de drept, finanÈ›area justiÈ›iei face obiectul unor dezbateri care depășesc adesea sfera domeniului juridic.

JustiÈ›ia este gratuită, dar nu se poate desfășura fără resurse financiare! De aici, dificile È™i interminabile discuÈ›ii despre cum este mai bine: fără taxe, taxe proporÈ›ionale cu valoarea obiectului cererilor sau taxe preponderent forfetare? Sau poate cel mai bine ar fi ca toÈ›i cetățenii să plătească o contribuÈ›ie pentru justiÈ›ie aÈ™a cum se plăteÈ™te, spre exemplu, È™i contribuÈ›ia la fondul de sănătate, aceasta urmând să acopere anumite pachete de servicii juridice oferite de avocaÈ›i, dar È™i riscul costului anumitor tipuri de procese sau chiar a oricărui proces!

După cum se poate observa, taxele judiciare de timbru reprezintă o temă care poate fi abordată în planuri diferite: sub aspect social, fiscal sau procesual.

Lucrarea de față are ca obiect abordarea aspectelor de ordin procesual prezente în sfera legislaÈ›iei taxelor judiciare de timbru.

Departe de a reprezenta o activitate de ordin administrativ, aÈ™a cum era tratată iniÈ›ial sub imperiul legislaÈ›iei anterioare Legii nr. 146/1997 (Decretul nr. 199/1955 È™i InstrucÅ£iunile Ministerului FinanÅ£elor nr. 1711/1960), stabilirea taxelor judiciare de timbru reprezintă astăzi o activitate juridică adeseori complexă. Ea implică aprecierea naturii juridice a cererilor sau evaluarea unor noÈ›iuni juridice care uneori au conÈ›inut fluctuant, precum caracterul evaluabil al unei cereri, determinarea valorii obiectului cererii, întoarcerea executării, despăgubiri decurgând din cauze penale, venituri publice, cereri cu finalitate diferită etc. Chiar È™i numai din această scurtă È™i incompletă enumerare, se impune concluzia că legislaÈ›ia taxelor judiciare de timbru nu poate fi abordată empiric, ci presupune o analiză sistematică, cu valorificarea jurisprudenÈ›ei instanÈ›elor române È™i internaÈ›ionale.

Lucrarea îÈ™i propune să vină în sprijinul practicienilor dreptului, aducând sub un numitor comun jurisprudenÈ›a culeasă È™i doctrina relevantă în domeniul de referință, trecute prin filtrul autorilor. Se doreÈ™te a fi un instrument util, în condiÈ›iile în care identificarea jurisprudenÈ›ei în materia taxelor judiciare de timbru întâmpină dificultăți din cauză că multe chestiuni sunt rezolvate în încheieri intermediare, care scapă sistemelor de căutare, sau pentru că volumul speÈ›elor identificate nu este proporÈ›ional cu relevanÈ›a acestora.


Comandă online O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru : comentariu pe articole scrisă de Traian Cornel Briciu , Ana-Maria Puiu , ... , Andreea Danciu , Roxana Dan , Raluca Ioana Orza , Stela Stoicescu, tiparită la editura Solomon în anul 2021. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru : comentariu pe articole nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.