Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 18,00 LEI
Autor(i): Gellu Naum
Editura: Humanitas
Colecția: Raftul intai
Anul apariției: 2003
Nr. pagini: 216 pagini
ISBN: 9735003244
Categorii: Beletristică și critică
Nimic nu e mai real decît plăsmuirile subconştientului. Gellu Naum, cel din această carte, a existat întocmai împreună cu Zenobia lui, ca să redescopere sensul vieţii în iubire, pe cel al iubirii în vis şi pe cel al visului, din nou, în viaţă. Gellu Naum, cel din carte, şi Zenobia lui vor fi prin preajmă atîta timp cît visul cititorului va urmări firul dragostei lor.
Gellu culege flori din Parcul Icoanei şi ar vrea să fie noapte, ca să le aleagă la lumina mîinii, Zenobia are cîte un cuvînt nou, numai al ei, pentru fiecare obiect, Dragoş stă cînd treaz, cînd adormit, ca o adevărată conştiinţă ce este, Maria ispiteşte, fata uriaşă plînge, mlaştinile te iau prizonier, oraşul te rătăceşte. între toate acestea există rime tainice. în coaja frazelor, pretutindeni, stă ascuns versul, pagina de proză se metamorfozează în poem. Iar în poem, ici-colo, umorul negru al realităţii, insolitul şi imaginaţia ei, "comentariul" ei, sub forma unor banale tăieturi de ziar.
Cartea trebuie derulată cu încetinitorul, mîngîiată cu privirea, reluată. Cititorul care rămîne în afara coperţii este exclus din joc: Zenobia este pentru cei dispuşi să intre în pagină şi să se amestece printre personaje. Istoria nespus de frumoasă a Zenobiei are coerenţa specială a visului pe care doar în vis o poţi descifra deplin.
Ioana Pârvulescu
Comandă online Zenobia la 18,00 lei scrisă de Gellu Naum, tiparită la editura Humanitas face parte din colecția Raftul intai. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Zenobia nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Dintre scrierile lui Gellu Naum, "Zenobia" îmi pare a avea, cumva, cel mai acut tragism, cea mai acută conştiinţă a "Marelui Derizoriu" (aşa cum numeşte "pohetul" realitatea cotidiană, mereu impregnată la el cu întâmplări stranii), dar în peisajul prozei se distinge net. Chiar dacă faţă de un, să zicem, Rebreanu, romanul experimental al lui Gellu Naum poate fi mult mai dificil de acceptat dacă, în postura de cititor, nu accepţi sintagmele criptice, cronologia confuză (din câte se pare, al treilea capitol, despre culoar, precede primele două capitole), linia de demercaţie foarte fragilă dintre realitate, vis şi poate şi altceva (la un moment dat, plin de seninătate, Naum povesteşte că îl visitau noaptea fiinţe "cu mâini luminoase şi feţe străvezii" care, drept probă fizică, lăsau un... sac de cartofi în mijlocul încăperii) şi inserarea îndrăzneaţă a unor pasaje decupate din ziare, invariabil ştiri cel puţin la fel de greu de crezut ca romanul în sine. Zenobia nu e un roman de dragoste în sensul clasic al cuvântului (a fost etichetat de critici drept "cel mai frumos roman de dragoste din literatura română"), nu numai că scenele erotice lipsesc cu desăvârşire, dar poetul şi personajul Zenobiei (evident, soţia poetului, Lyggia Naum) au o iubire platonică, foarte discretă care, în sine, nu constituie centrul acţiunii. Mai degrabă poate fi descris ca un roman autobiografic, dar, de oriunde ai privi cartea, adevărata teme pare a fi, de fapt, miracolul lumii, al vieţii, cu toate paradoxurile şi "coincidenţele" inerente...
Rosu si negru, Volumele I si II
Apollo
Stendhal
663 pagini
An: 1992
20 000 de leghe sub mari (Editie 1989)
Ion Creanga
Jules Verne
253 pagini
An: 1989
Rosu si Negru, Volumul al II-lea
Eminescu
Stendhal
319 pagini
An: 1970
Jetoane de prezenta. Cuponul 44
Pentru Literatura
Daniel Gilles
468 pagini
An: 1962
Notre-Dame de Paris
Tineretului
Victor Hugo
488 pagini
An: 1967
Literatura absurdului
Universitas
Nicolae Balota
632 pagini
An: 2000
Miturile creatiei. Lecturi semiotice
Performantica
Traian D. Stanciulescu
236 pagini
An: 1995
Tacere indelungata
Alcris
Penny Jordan
188 pagini
An: 1995
Imparatul Mustelor
Vremea
William Golding
222 pagini
An: 1998
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992