
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 54,50 LEI
Autor(i): Victor MARTIN
Editura: MJM
Anul apariției: 2008
Categorii: Science-Fiction, Beletristică și critică, Science-Fiction & Fantasy
Cel mai recent roman science fiction al scriitorului Victor MARTIN, numit « Partidul de export », este o epopee politic-science fiction. Prima parte a acesteia a apărut în anul 2004 sub numele « Elogiul muncii de partid », iar partea a doua în 2007 sub numele de « Noaptea oraşului ilustrat ». Din cauza asta, faptul că poate fi considerat o reeditare e numai o părere.
Multe fragmente, luate separat, au note orwelliene, iar, în ansamblu, scrierea e o epopee de natură tolkieniană. O epopee politic-science fiction. Originalitatea constă în tratarea diferită a politicului şi în crearea unei mitologii fără precedent, totul tratat cu mijloacele science fiction-ului. Trece, firesc, de la „cea mai anormală lume posibilă” orwell-huxley-ană, la cea mai normală lume imposibilă, caracteristică SF-ului.
„Partidul de export” nu este nici un roman greoi, nici uşurel. Este un roman greu, care se citeşte uşor, autorul reuşind să te ţină în priză pe sute de pagini. Este o „construcţie romanescă multidimensională, dinamică”.
„Atmosfera pseudo-hormonală creată în unele pagini ţine treaz interesul cititorului, deoarece sugerează o perversitate permanentă, care, de fapt, rămâne o caracteristică a politicii. În mod surprinzător, multe dintre personajele aflate la cheremul unor ofiţeri sau lideri de partid interesaţi în special de binele propriu sunt, în adâncul sufletelor, nişte Abrahami vieţuitori în Sodoma”, spune scriitorul şi criticul literar Gyorfi-Deak Gyorgy.
Nu este un roman al unei realităţi „în oglindă”. Este un roman al unei realităţi de cealaltă parte a oglinzii. Autorul nu prezintă o lume deformată, ci o lume aşa cum o vede el deformată. Ai tot timpul impresia că merge spre fantastic; abia la urmă, dacă te gândeşti bine, îţi dai seama că, în ansamblu, cartea e pur şi simplu science fiction. Acest roman îţi dă de gândit. Înţelegerea crează dependenţă, iar cele citite în acest roman nu deşteaptă decât pe cei deja deştepţi.
Din romanul „Partidul de export” se desprind multe idei, dar cea mai interesantă dintre acestea e chiar tehnica de abordare a acţiunii, neavând nimic de-a face cu literatura SF românească, nici americană, care se autopastişează până la epuizare. Ideile nu au prea mare importanţă; importantă e maniera literară de abordare a acestora.
Lumea creată de Victor Martin e mai credibilă decât lumea în care suntem nevoiţi să trăim. Dacă ne gândim bine, într-o astfel de lume se poate trăi bine. Numai într-o lume a ideilor se mai poate trăi bine.
Scriitor science fiction considerat satiric, autorul „Partidului de export” te face să treci de la „grăbeşte-te încet!”, la „grăbeşte-te în glumă!”. „Satira lui Victor Martin e senină, de om care ştie să se amuze pe seama ţintelor sale; ea cheamă frecvent anecdoticul între instrumentele menite s-o îmblânzească. În măsura în care se poate deduce un fir narativ, acesta se desfăşoară lejer printre calupurile de dialog, ca o panglică de scotch care adună cu lipiciul ei vorbe de duh, calambururi inteligente, situaţii comice, fabule năstruşnice...”, spune scriitorul şi criticul literar Mircea Opriţă.
Comandă online Partidul de export la 54,50 lei scrisă de Victor MARTIN, tiparită la editura MJM în anul 2008 categorie Science-Fiction, Beletristică și critică, Science-Fiction & Fantasy. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Partidul de export nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Monede de sticlă
Pavcon
Victor MARTIN
9786069625422
430 pagini
An: 2022
Dincolo sunt o groază de povestiri stranii
Cristian Plusart
Daniel Cristian Dumitru, Victor MARTIN, Constantin Gheorghe, , Mihai Cranta, Mihai Cristian Dumbravă
9786069531228
230 pagini
An: 2021
Lupi si mere stricate
Pavcon
Pompilian Tofilescu
204 pagini
An: 2019
Catedrala lingurilor
Pavcon
Pompilian Tofilescu
182 pagini
An: 2021
Suflete mecanice
TransPres
Constantin Cublesan
124 pagini
An: 1992
Oameni si Stele (Din cele mai frumoase povestiri stiintifico-fantastice romanesti)
Albatros
275 pagini
An: 1975
Alte intimplari din veacul XXI
Scrisul Romanesc
247 pagini
An: 1977
Printre muntii neclintiti
Editura pentru Literatura Universala
Nino Palumbo
278 pagini
An: 1967
Romanul adolescentului miop
Tana
Mircea Eliade
318 pagini
An: 2016
Una din portile infernului
Canova
Maurice Leblanc
188 pagini
An: 1992
Tudor Teodorescu Braniste. Cronici radiofonice. 1931-1934
Sitech
Delia Duminica
192 pagini
An: 2020
Nopti infrigurate
Tineretului
Aurel Mihale
410 pagini
An: 1957
Lupi si mere stricate
Pavcon
Pompilian Tofilescu
204 pagini
An: 2019
Catedrala lingurilor
Pavcon
Pompilian Tofilescu
182 pagini
An: 2021
Suflete mecanice
TransPres
Constantin Cublesan
124 pagini
An: 1992
Lumii ii Spuneau Padure
Mondial
Ursula K. Le Guin
9739625827
144 pagini
An: 1993
372 - Statuile lui Benjamin
Stiinta si Tehnica
Vasile Manuceanu
32 pagini
An: 1970